Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ενιαίος φόρος για ελ. επαγγελματίες - τι θα ισχύσει για τους αγρότες

ύπωση Αποστολή
Ενιαίος φόρος για ελ. επαγγελματίες - τι θα ισχύσει για τους αγρότες

Ενιαίος φόρος για ελ. επαγγελματίες - τι θα ισχύσει για τους αγρότες

Ως αντίβαρο στις επικείμενες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα επιδιώκει η κυβέρνηση να λειτουργήσουν οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό «πακέτο» που αναμένεται να αποφέρει «καθαρά» έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ «κλείδωσε» στη χθεσινή σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθούν φορολογικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες και να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με την επιβολή ενιαίου φόρου 30% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι περίπου 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν των 78% του συνόλου των εισοδημάτων και καταβάλλουν το 72% των φόρων που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2011 ύψους 65 δισ. ευρώ. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν ακόμα 5 δισ. ευρώ από διάφορες άλλες πηγές, από τα οποία 3 δισ. ευρώ προέρχονται από εισοδήματα από ακίνητα, 1 δισ. ευρώ από ελευθέρια επαγγέλματα και 1 δισ. ευρώ ευρώ από μετοχές, γεωργικά εισοδήματα και εισοδήματα προερχόμενα από το εξωτερικό. Συνολικά δήλωσαν στην εφορία 70 δισ.. ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι και συγκεκριμένα, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες και αγρότες εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 13 δισ. ευρώ.

2. Αγρότες: Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι αγρότες από την επικείμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους και του τρόπου φορολόγησής τους.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις: Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και επιβολή ενιαίου φόρου 30% σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ