Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν η θέληση συναντά την γνώση και την ικανότητα στους Νέους Αγρότες

Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-9-2012
Όταν η θέληση συναντά την γνώση και
την ικανότητα στους Νέους Αγρότες

Εάν το Αποτέλεσμα είναι το γινόμενο των Γνώσεων επί την Ικανότητα και επί την Θέληση (Α=ΓxΙxΘ), στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι Πιερίας, οι Γνώσεις, που υπάρχουν και εμπλουτίσθηκαν από τις ομιλίες, με τις Ικανότητες και δεξιότητες των Νέων Αγροτών, όπως αποτυπώθηκαν στις Παρουσιάσεις Πετυχημένων Πρακτικών, συνάντησαν τον ενθουσιασμό και την Θέληση των Νέων Αγροτών, και δέχθηκαν την υποστήριξη όλης της κοινωνίας για μια καλύτερη Αγροτική Κοινωνία με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Η μεγάλη κοινωνική αναγνώριση της μόνης θεσμικής Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης για Νέους Αγρότες (19 έως 40 ετών) αποτυπώθηκε από την προσέλευση επισήμων εκπροσώπων θεσμών και δομών, που ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Νέων Αγροτών και την θέλησή τους για να κερδίσουν την ζωή, που είναι μπροστά τους. Αποτυπώθηκε από την προετοιμασία του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, από τις ισορροπημένες καθημερινές επισκέψεις επισήμων, αλλά και από την τελετή της επίσης έναρξης, πριν ακόμα φανεί η εξαιρετική ποιότητα του θεματικών.
Η κα Αναστασία Μποστανίτη, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, αντιλήφθηκε αμέσως την σημασία της προσέλκυσης ενός Νεανικού Συνεδρίου στο Ελατοχώρι και με τις λύσεις και επιλογές της βοήθησε πάρα πολύ στην δημιουργία κλίματος «χωριού», κοινής προσπάθειας όλων, μια μορφή τοπικού συμφώνου, που αγκάλιασε όλους τους συνέδρους και ενδυνάμωσε τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των πολύ σημαντικών και χρήσιμων συζητήσεων στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών. Στις πολλές συσκέψεις που προηγήθηκαν του Συνεδρίου και μετείχαν όλοι, επισημαίνεται η γρήγορη επισήμανση και επίλυση προβλημάτων από τον κ. Βασίλη Περλαντίδη. Ακόμα και ο μοναδικός χάρτης (πραγματικά πολύ κατατοπιστικός) που δόθηκε στους συνέδρους ήταν από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου (δεν υπήρξε διαθέσιμος οδηγός από άλλους φορείς). Και λίγο πριν φύγουν οι Νέοι Αγρότες δέχθηκαν την προσφορά του τοπικού γλυκού «Ναπολέον», από όλα τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου.
Στην κύρια τελετή έναρξης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών την Παρασκευή, 7 Σεπ 2012, στις 20.30, όλα ήταν σωστά, χάρις στην Οργανωτική Επιτροπή στην οποία τον κύριο λόγο είχε ο εθελοντής κ. Γεώργιος Κουκουλιάτας, ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου και η κα Κερασία Παπούλια, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ. Δημήτρης Δαλαμήτρας λιτότατα καλωσόρισε όλους και ευχήθηκε να επιτευχθούν οι στόχοι του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (που, τώρα που γράφονται αυτά ξέρουμε όλοι ότι πέτυχε απολύτως), και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία του Συνεδρίου, για την εμπιστοσύνη της ΠΕΝΑ και για την στήριξη από την τοπική κοινωνία και τους απλούς ανθρώπους και εθελοντές.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελατοχωρίου κ. Νίκος Γκλάρας «έσωσε» την τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρότι έδωσε το παρόν με την «κεφαλή» της δύο φορές στο Συνέδριο, ήταν απούσα στην όλη προσπάθεια προετοιμασίας.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης αναφέρθηκε την παραχώρηση γραφείων στην Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας στο Παλαιό Κεραμίδι και μεταξύ άλλων τόνισε: Ο ρόλος του «ενεργού» αγρότη που εισάγει η προτεινόμενη ΚΓΠ πρέπει να πλαισιωθεί με ανάλογο θεσμικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει τους πραγματικούς καλλιεργητές της γης και όχι τους «εισπράκτορες» κοινοτικών επιδοτήσεων, και μάλιστα με υποκατηγορία των «Νέων Ενεργών Αγροτών». Οι «Νέοι Ενεργοί Αγρότες» θα έχουν επιπλέον προνόμια, μεγαλύτερες ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη της αγροτικής εκμετάλλευσης, με παράλληλες υποχρεώσεις για το περιβάλλον, για επενδύσεις στην περιφέρεια, για σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας & για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι «Νέοι Ενεργοί Αγρότες» θα παράξει τεχνογνωσία για τις επόμενες γενιές και θα διαχειριστεί το μέλλον της αγροτικού τομέα. Να αξιώσουμε την νέα αγροτική τάξη της χώρας να αποτελέσουν άνθρωποι που συνειδητά επέλεξαν την γεωργία ως επαγγελματική δραστηριότητα και όχι ως αναγκαίο μέσο βιοπορισμού.
Η κα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο κ. Δημήτρης Ευθυμιάδης (Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνοτροφίας Κεντρικής Μακεδονίας) χαιρέτισαν το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών δίνοντας πολλές ιδέες και προτάσεις, μεταξύ των οποίων: Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην Ελληνική ύπαιθρο, όπου έχουμε τις δυνατότητες να παράγουμε προϊόντα μοναδικά, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που καθιστούν δυνατή την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Στις σημερινές συνθήκες ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας έχει την δυναμική να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ανάπτυξη, αξιοποιώντας την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Η Ελλάδα είναι τόπος της γνώσης, των ιδεών και της καινοτομίας. Οι Έλληνες επέδειξαν ότι στις δυσκολίες μπορούν να συστρατεύονται και να πετυχαίνουν τα «ακατόρθωτα». Έχουμε όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πετύχουμε στον αγροτικό τομέα και να ξαναβάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης την πατρίδα.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης με την ευκαιρία του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στον χαιρετισμό που έστειλε ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα στη συνέχεια να σας συγχαρώ, αλλά και να σας ευχαριστήσω για τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και την επιμονή με την οποία αντιμετωπίζετε τόσα χρόνια τα θέματα της ελληνικής γεωργίας και υπαίθρου μέσα από τις διάφορες αντιξοότητες.  Να είστε βέβαιοι ότι αποτελείτε -σταθερά- πηγή αισιοδοξίας, δύναμης και έμπνευσης για όλα τα δυναμικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις  της χώρας».
Κάνοντας μικρή αναφορά στις σημερινές πραγματικότητες ο κ. Βασ. Γιαννόπουλος πρόεδρος της ΠΕΝΑ κατέγραψε:








Στο 19ο Πανελήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών δίνεται συγκροτημένα για πρώτη φορά το βήμα στους Νέοςυ Αγρότες να παρουσιάσουν τις πετυχημένες πρακτικές τους στον αγροτικό χώρο με μορφή είτε μεμονωμένων φυσικών προσώπων είτε οικογενειακού τύπου, είτε συνεργατικού τύπου μοιραζόμενοι με συναδέλφους και συναγωνιστές της ζωής τη διαχρονική τους πορεία, την εξέλιξή τους, τα οικονομικά τους στοιχεία, τα προβλήματά τους, τους στόχους τους, τα όνειρά τους για μια άλλη αγροτική τάξη.
Ίσως τα οικονομικά αποτελέσματα να μην είναι ανάλογα τις καταβαλλόμενης προσπάθειας διότι, μεταξύ άλλων,
1)     ο αγροτικός τομέας είναι πολύ ευαίσθητος τομέας που έχει να κάνει με την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων, με πολλές απαιτήσεις διασφάλισης.
2)     Έλεγχος ταυτόχρονα πολλών διαφορετικών αστάθμητων παραγόντων για να φτάσουμε στο τελικό τρόφιμο, διότι είναι «μαγαζί χωρίς σκεπή»
3)     Δεν κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να έχουμε πετυχημένο σύστημα συμβουλών και επιστημονικών συνεργατών και βέβαια έχουμε τις προτάσεις μας
4)     Μεγάλη απόσταση και εμπόδια από την παραγωγή (χωράφι) μέχρι το ράφι
5)     Ο ισχυρός ανταγωνισμός της παγκοσμιοποίησης (κοινωνικό ντάμπιγκ)
Για αυτό επιβάλλονται ισχυρές συνεργασίες κλίμακας. Διότι η φύση των αγροτικών επαγγελμάτων και των αγροτών επιβάλλει δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Το συνεταιριστικό κίνημα απέτυχε παταγωδώς στην Ελλάδα και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όμως κυρίως υπεύθυνη «συνεργιστικά» ήταν μια διεστραμμένη πολιτική που ακολουθήθηκε ξεκινώντας με αθρόες χρηματοδοτήσεις, ισχυρές παρεμβάσεις τρίτων και κλείνοντας, με βίαιη σπατάλη χρημάτων, χρέη, ρουσφέτια.
Είναι επιβεβλημένη η συνεργατική πρακτική. Αν ρίξουμε μια ματιά στις ανεπτυγμένες αγροτικά χώρες και στην Ελλάδα (εξαιρέσεις) θα διαπιστώσουμε ότι οι συνεταιρισμοί-ομάδες παραγωγών είναι το μοναδικό επιτυχημένο μοντέλο. Και ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, κοιτώντας πάντα στο μέλλον, επεσήμανε στις βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις της ΠΕΝΑ, που είναι:
  1. Ο έμβιος κόσμος πρέπει να είναι ενιαίος επαγγελματικός χώρος (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση αλιεία και τα συμπληρωματικά.
  2. Ενιαία Φωνή Αγροτών, με κεντρικό πανελλήνιο συντονιστικό όργανο από εκπροσώπους όλων των φορέων που έχουν συγκεκριμένη κάλυψη, συνομιλητή και ενιαία φωνή όλων των αγροτών.
  3. Θεσμοθέτηση των Αγροτικών Αγορών
  4. Αποτελεσματικός Ελεγκτικός μηχανισμός (αποτροπή ελληνοποιήσεων κλπ)
  5. Προστασία, Υποστήριξη και διάδοση τοπικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων, από ντόπιες φυλές και τοπικές ποικιλίες.
  6. Συνέχιση παραγωγής προτάσεων όπως η ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020. Και συνέχισε:
Στόχος μας είναι να αναγεννηθεί ο αγροτικός τομέας, να δώσει τη δυναμική του ώστε να επιλέγεται να ασκηθεί από τους καλούς και τους ικανούς με κριτήρια και όχι ως ύστατη λύση επιβίωσης. Ο καθηγητής μου έλεγε: Η γεωργία πρέπει να ασκείται από ικανούς γιατί συνεχώς τα δεδομένα της αλλάζουν και πρέπει συνεχώς να ενημερώνονται και να επιδιώκουν. Αυτόν τον καιρό φαίνεται ότι αυτό που προτείνεται σε κεντρικό επίπεδο παρασυρμένοι βέβαια και από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο της υπάρχουσας κατάστασης είναι να χρησιμοποιείται η γεωργία ως άλλοθι ή ύστατη λύση επιβίωσης.
Λάθος. Μοιραία θα μετρήσουμε σύντομα αποτυχίες γιατί το αγροτικό επάγγελμα είναι ένα δύσκολο, επίπονο και πολυδιάστατο επάγγελμα αλλά μαγεύει γιατί είναι ζωντανό. Αυτός που του αρέσει και το πιστέψει θα πετύχει – φωτεινά παραδείγματα οι παρουσιάσεις μας.
Το μήνυμα προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν: Αρχικά αγνοήστε τις «νέες» ιδέες, τις «νέες» καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις. Αποκτήστε εικόνα μέσα από τέτοιες συμμετοχές σαν τη δική μας. Κατανοήστε πλήρως τις δυνατότητες των μέσων που έχετε και του ΕΑΥΤΟΥ σας. Πρώτα να γίνει απόφαση ζωής και σιγά-σιγά, με θάρρος και προγραμματισμό προχωρήστε. Δεν είναι το επάγγελμα που θα δώσει γρήγορα και μεγάλα οικονομικά αποτελέσματα. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, που εξασφαλίζει όμως την επιβίωση και εγγυάται οικονομικό αποτέλεσμα, μικρό έως μεγάλο, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας και διαχειρισιμότητάς του. Αξίζει να αγωνιστούμε, η γεωργία μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι εγγυημένη δύναμη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Καθ. Αθανάσιος Τσαυτάρης λίγο πριν χτυπήσει την «ΚΟΥΔΟΥΝΑ» μαζί με τον κ. Δημήτρη Δαλαμήτρα (Πρόεδρο ΕΝΑ Πιερίας) και τον κ. Βασίλη Γιαννόπουλο (Πρόεδρο ΠΕΝΑ) μεταξύ πολλών άλλων είπε: «Στη σημερινή δύσκολη εποχή με τον ανθρώπινο πόρο σημαντικά περιορισμένο στη γεωργία, τέτοιου είδους εκδηλώσεις αναδεικνύουν την επιτυχημένη δραστηριότητα νέων ανθρώπων στην αγροτική ενασχόληση και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση. Η επιστροφή κι άλλων νέων ανθρώπων στη γεωργία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου μας. Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει και δημιουργεί στην κοινωνία την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την αναστήλωση της εθνικής οικονομίας. Ενδεικτικό της αλλαγής νοοτροπίας είναι η στροφή των νέων ανθρώπων στη γεωργία, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο των βάσεων στις Σχολές Γεωπονικής, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής»
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας ΑΓΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, με μόνο επαγγελματίες αγρότες, για την συγκεκριμένη αγροτική παραγωγή τους, από την περιοχή, μία φορά (πιθανόν το διήμερο Σάββατο ή Κυριακή), στις παρυφές των αστικών κέντρων, με εποπτεία από το ΥπΑΑΤ.
Στην τελετή έναρξης του 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νέων Αγροτών ήρθαν πολλοί για να τιμήσουν την διοργάνωση μεταξύ των οποίων διακρίναμε:
Την πρώην Βουλευτή κα Μαρία Μίχου, ή οποία όπως διαβάζουμε στα πρακτικά της βουλής είπε για τους Νέους Αγρότες «… η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών αποτελεί το 30% των ενεργών αγροτών και σίγουρα θα είναι το 100% των μελλοντικών αγροτών στη χώρα μας… Νομίζω ότι αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τους νέους αγρότες, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, για την αύξηση του αγροτικού προϊόντος, αλλά και για την καινοτόμο τους προσπάθεια, θα πρέπει να το δείξουμε έμπρακτα …», τους Αντιδημάρχους Κατερίνης κ. Ν. Μπουρονίκο & Δ. Βαϊνά, τον πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Γ. Κωτούλη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σ. Νατσιο, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου κ. Δημήτριο Γκλάρα, την Προϊσταμένη Αγροτικής Οικονομίας Κατερίνης κα Κική Κιτσίου, τον πρόεδρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου κ. Κων/νο Γκλάρα, τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Δασικού Συνεταιρισμού Ελατοχωρίου κ. Γεώργιο Μέλλιο, τον κ. Γιάννη Ζαφείρη (ΠΕΝΑ), τον κ. Λεωνίδα Πολυμενάκο (ΠΕΝΑ) , τον κ. Β. Κόλλια (ΠΕΝΑ), τον κ. Π. Γιοργκίνη (ΠΕΝΑ), τους κ. Α. Κούρτη, κ. Α. Παπαγεωργίου, κ. Ι. Δημαλή, κ. Ι. Παντούλη, κ. Ι. Νταούκα, κ. Ν. Στεφανίδη, κ. Ν. Στεφανίδη, κ. Α. Σεμερτζίδη, κα Κ. Παπούλια, κ. Κ. Ντούλια, κ. Π. Ξανθόπουλο και πολλούς ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου