Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ .

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών
Με την παρουσία πολλών φορέων, θεσμικών εκπροσώπων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως πλήθους Νέων Αγροτών, πραγματοποιήθηκε στο Ελατοχώρι το 19ο Συνέδριο της ΠΕΝΑ, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
 Πέρα από την επιτυχία την φιλοξενίας μιας τέτοιας διοργάνωσης στην Πιερία, πολλά ήταν τα σημαντικά και καινούργια που ακούστηκαν, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα της Ένωσης Νέων Αγροτών.
Το συνέδριο διήρκεσε από την Πέμπτη ως και την Κυριακή, με τα εγκαίνια να γίνονται το βράδυ της Παρασκευής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Επιπλέον, εκτός από τις παρουσιάσεις νέων επιτυχημένων πρακτικών από τους ίδιους τους Νέους Αγρότες, στο συνέδριο έδωσαν το παρών, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γ.Γ. του  υπουργείου Δημήτρης Μελάς, ο Ευρωβουλευτής, Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος, Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Ευθυμιάδης και ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ

«Η γεωργία μπορεί να αποτελέσει ένα θεμέλιο, έναν πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η χώρα για να βγει από την κρίση. Έχουμε χρέος να το καταφέρουμε και μπορούμε. Το έχουν καταφέρει παλαιότερα και κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες οι γονείς μας.

Να παράξετε, γιατί χανόμαστε. Θέλω να είστε περήφανοι γι’αυτό που κάνετε. Ότι η γεωργία παίρνει ξανά στις πλάτες σας το μέλλον του τόπου.

Αν αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας θα τα καταφέρουμε.  Ο συνεργατικός σχηματισμός και τα εργαλεία που θα ενισχυθούν από την Ε.Ε. ξεπερνούν τις ομάδες ομοειδών ατόμων.  Τα κλαστερ συμμετοχής περιλαμβάνουν ανόμοιους ανθρώπους και φορείς. Δεν είναι μια ένωση γεωπόνων ή βιομηχανιών κλάστερ. Περιλαμβάνει πολλούς και ποικίλους φορείς από όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας.

Απαιτούν όχι μόνο να συμπεριλαμβάνεται ο τελικός χρήστης αλλά να παίζει καθοδηγητικό ρόλο στη διαδικασία. Μην κάνετε πράγματα πριν συμβολαιοποιείστε την παραγωγή σας με τους τελικούς χρήστες.

Και οι τελικοί χρήστες δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους. Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι διαφορετικές. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως η Ε.Ε. απαιτεί να βρούμε μεγάλες ομάδες καταναλωτών, π.χ. διαβητικούς, νεφροπαθείς, πάσχοντες από οστεοπόρωση κ.α.  Κάποιοι από τους συνανθρώπους μας δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλουτένη που περιέχουν τα σιτηρά. Γιατί αγνοούμε τις ανάγκες των ανθρώπων; Μέσα στις 50 ποικιλίες που καλλιεργούμε κάποιες έχουν χαμηλούς δείκτες γλουτένης. Γιατί ανακατεύουμε μια τέτοια ποικιλία μαζί με τις άλλες και χάνεται αυτή η ποιότητα;

Αν δε αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά με τη διατροφή δεν θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τα φάρμακα.

Να λοιπόν που η γεωργία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας, να πάρει στην πλάτη της τη βιομηχανική ανάπτυξη και όχι μόνο αλλά και την προστασία της υγείας του καταναλωτή, την προστασία του περιβάλλοντος και να δείτε ότι θα πάρει στην πλάτη της και πολύ περισσότερα πράγματα.

Να οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε το μεράκι και τη φρεσκάδα των νέων ανθρώπων. Θέλω να συγχαρώ τα νέα παιδιά που δείχνουν πετυχημένες προσπάθειες, εμείς θα είμαστε δίπλα τους, κάνουμε ο,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία. Προσπαθούμε να μη χαθεί σ’αυτή τη δύσκολη συγκυρία κανένας πόρος που θα μπορούσε να διατεθεί στη γεωργία και παρά τις δυσκολίες προσπαθήσαμε να τηρήσουμε όλες μας τις δεσμεύσεις.

Όσο μπορούσαμε γρήγορα δώσαμε ορισμένες από εξειδικευμένες δράσεις που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από προγράμματα. Δώσαμε 14 εκ. ευρώ για να υποστηρίξουμε δραστηριότητες τέτοιες.

Παρά την οικονομική συγκυρία δώσαμε την εξισωτική αποζημίωση στους αγρότες στο ακέραιος. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των πετρελαιοειδών στους αγρότες περίπου 80 εκ. και τα υπόλοιπα 80 εκ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Πρέπει να πάμε σε ένα καθορισμένο, αυστηρά εκπαιδευμένο, επαγγελματία νέο αγρότη. Δεν θα γίνεται κανείς από ανάγκη αγρότης, πρέπει να είναι δική του επιλογή, να διαλέξει το χώρο και να το κάνει με μεράκι. Έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο Παιδείας α αναβαθμίσουμε τα γεωργικά λύκεια, να θεσμοθετηθούν τα πτυχία και να κατοχυρωθεί το γεωργικό επάγγελμα.

Θα γίνουν γεωργικά λύκεια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και μετατρέποντας κάποιες από τις υποδομές του υπουργείου θα βγάλουμε μορφωμένους, καλούς, νέους αγρότες για να μπουν στην παραγωγική διαδικασία
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα που επισημαίνετε. Σιγά σιγά θα γίνουν θεσμός οι ανοιχτές αγορές αγροτικών προϊόντων διαφορετικός από τις λαϊκές αγορές. Θεσμοθετείται δηλαδή το κίνημα της πατάτας και έρχονται σε επαφή οι αγρότες με τους πολίτες. Έτσι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα με το άνοιγμα των τιμών που εσείς επισημαίνετε. Θα πρέπει όλοι να κερδίζουν ανάλογα αλλά όχι να κερδοσκοπεί σε βάρος του τελικού καταναλωτή ή του τελικού χρήστη.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Γίνεται μάχη για τη διαπραγμάτευση της Νέας ΚΑΠ για να στοχευθούν σωστά τα αγροτικά προγράμματα που θα είναι κοντά στην προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του καταναλωτή. Έγιναν λάθη στο παρελθόν που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Η Ευρώπη έκανε στροφή στην αγροτική της πολιτική. Συρρίκνωσε τη γεωργία με την προηγούμενη της τακτική, θεωρώντας ότι θα μπορεί να βρίσκει τρόφιμα από άλλες χώρες. Επιδότησε μονοκαλλιέργειες, συρρίκνωσε την κτηνοτροφία μας,  Χαίρομαι που κατάλαβε η Ευρώπη και λέει πλέον κάντε την Ευρώπη, αυτάρκη σε τρόφιμα.

Δείτε τους ανταγωνιστές γίγαντές μας. Κανείς δεν πίστευε ότι η Κίνα θα είχε τόσο ραγδαία ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και στη διατροφή. Άρχισαν να τρων κόκκινο κρέας, ψωμί που δεν είχαν ξαναφάει. Και μπήκαν στον ανταγωνισμό. Βασιστήκαμε για το καλαμπόκι στην Αμερική, στο σιτάρι από τη Ρωσία. Κι εμείς ξαφνικά στην Ευρώπη, διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε απόθεμα σε σημαντικά αγαθά διατροφής.

Γι’αυτό γυρίζει η Ευρώπη στην παραγωγή τροφίμων. Αν μάλιστα καταφέρετε να λύσετε μέσω της διατροφής και άλλα προβλήματα, όπως περιβαλλοντικά, την προστασία της υγείας του καταναλωτή ακόμη καλύτερα. Σ’αυτή τη γεωργία θα δώσει η Ευρώπη τη βαρύτητα. Και μας συμφέρει αυτή η στροφή στην Ελλάδα.

Έχουμε σημαντικά τοπικά προϊόντα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μπορεί να χάσαμε τον καπνό ή να περιορίστηκε, όμως η Ελληνική γιαούρτη για παράδειγμα, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η κατανάλωσή της τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο στην Αμερική. Και άλλα τέτοια παραδείγματα, όπως οι ελιές, τα τουρσιά., Μην αφήνετε αυτές τις εκμεταλλεύσεις μας να χαθούν. Και η τρίτη γκάμα θα είναι τα μεταποιημένα κρέατα. Όλα αυτά τα υλικά θα αποδειχθούν εξαιρετικής σημασίας τρόφιμα για την προστασία της υγείας του ανθρώπου.

Να είστε αισιόδοξοι, περήφανοι γι’αυτό που κάνετε. Το μέλλον είναι καλό για τη γεωργία, είναι καλύτερο για την ελληνική γεωργία, λόγω των κλιματικών συνθηκών, του μικρού κλήρου. Έχει και δυσκολίες βέβαια. Η πιο σημαντική, ο περιορισμένος ανθρώπινος πόρος στη γεωργία. Γι’αυτό και πρέπει να είναι πλήρης η επιστροφή στην ύπαιθρο. Θέλω να απλώστε το χέρι σας στους ανθρώπους που αποφασίζουν τώρα να κάνουν το βήμα. Πίστη μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ικανότητες και μπορούν να τα καταφέρουν».

Στο τέλος ο κ. Τσαυτάρης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου χτυπώντας την κουδούνα μαζί με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Βασίλη Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας Δημήτρη Δαλαμήτρα.

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στην εισήγησή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για τον πρωτογενή τομέα, όπως διατυπώνονται στη διακήρυξη της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Σημείωσε ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να στηριχθούν οι νέοι που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα λέγοντας πως η ταφόπλακα στο όνειρο διορισμού στο δημόσιο και τα προβλήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιούργησε η κρίση δείχνουν μια αυξητική τάση στην επιστροφή τους στην περιφέρεια.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της χώρα και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί είναι να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης της Ε.Ε. προς τη χώρα μας και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η χώρα και η κυβέρνηση, είπε ο κ. Χαρακόπουλος, κάνουν τιτάνια πραγματικά προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Εσείς, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός εκ των πραγμάτων είστε το αύριο της ελληνικής γεωργίας, εκπροσωπείτε  την ελπίδα για την ανάταξη του γεωργικού τομέα, που χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, καινοτόμες πρακτικές.

Η ΚΑΠ, είπε ο κ. Χαρακόπουλος είναι η μεγάλη μας πρόκληση το επόμενο διάστημα και πρέπει να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση για να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Το προηγούμενο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά, αποδείχθηκε σαθρό, και θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε κλείνοντας ο κ. Χαρακόπουλος, προσβλέπει στη συνεργασία με τους Νέους Αγρότες και θα δεχθεί με ιδιαίτερη χαρά τις προτάσεις για την γεωργία του αύριο. 


ΠΗΓΗ : agrinio news .gr