Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ενδιαφέρον και προβληματισμός των Νέων Αγροτών για το μέλλον της ΚΓΠ


Ενδιαφέρον και προβληματισμός των Νέων Αγροτών για το μέλλον της ΚΓΠ

λια
Το έντονο ενδιαφέρον των Νέων Αγροτών εκδηλώθηκε με την ευρεία συμμετοχή κυρίως Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα, στην ημερίδα «Κοινή Γεωργική Πολιτική» που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, σε συνδιοργάνωση με την HELEXPO και την ΕΝΑ Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, το Σάββατο, 5 Φεβ 2011, μέσα στην Zootechnia, στην Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση που παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 στην αίθουσα Corona, χαιρέτισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Κανάκας, ενώ, από τους επτά Βουλευτές-Γεωτεχνικούς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τίμησε με την παρουσία του την ημερίδα ο βουλευτής κ. Γ. Ιωαννίδης.
Η ημερίδα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη,  προσεγγίσθηκε για την ΚΓΠ από τον Ευρωβουλευτή κ. Σπύρο Δανέλλη και για την Τοπική Ανάπτυξη από τον συντ. καθηγητή κ. Γεώργιο Δαουτόπουλο. Στην υποστήριξη της ημερίδας βοήθησαν ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης, η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, η κα Όλγα Παναγιωτίδου, ο κ. Άκης Γιάτσογλου, ο κ. Σάκης Καμάρης και ο κ. Βασίλης Στεργιούλας.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι: Β. Γιαννόπουλος (πρόεδρος ΠΕΝΑ), Ο. Γαβρανίδης (παλαιός Πρόεδρος), Ι. Ζαφείρης (Αντιπρόεδρος ΠΕΝΑ) , Π. Γκιοργκίνης (Ταμίας ΠΕΝΑ), Β. Κόλλιας (Ειδικός Γραμματέας ΠΕΝΑ), Λ. Σταμπολίδης (ΕΝΑ Πέλλας), Γ. Μαρθάρης (ΕΝΑ Σερρών), Τ. Μακρής (ΕΝΑ Λάρισας), Λ. Ραβανός (ΕΝΑ Πρέβεζας), Ν. Αγγελόπουλος (ΕΝΑ Ημαθίας), Α. Καρβέλας (ΕΝΑ Αττικής), Σ. Βογιατζής (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), Κ. Δρίτσας (ΕΝΑ Βοιωτίας), Χ. Παπαδημητρίου (ΕΝΑ Ροδόπης), Κ. Λιάμας (ΕΝΑ Κοζάνης), Γ. Τσόλης (ΕΝΑ Αιτωλο-Ακαρνανίας), Κ. Αυλής (ΕΝΑ Αργολίδας), Ρ. Αρβανιτίδης (ΕΝΑ Ξάνθης), Δ. Κυριακούλης (ΕΝΑ Καρδίτσας), Ν. Οικονομόπουλος (ΕΝΑ Ηλείας), Λ. Αδαμάκης (ΕΝΑ Εβρου), Σ. Τσιλιγκάκης (ΕΝΑ Ηρακλείου), Χ. Τσαγκαρούλιας (ΕΝΑ Αχαΐας), Κ.Λαμπέλης (Μυτιλήνη), Δ. Κύρκου (Φλώρινα), Α. Γκαγκιλής (Γρεβενά), Π. Γαλανός (Πιερία), Α. Βούρτση (Κέρκυρα), Π. Καραϊσκος (Φθιώτιδα), Χ. Αθανασιάδης (ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση), Α. Βασιλακάκης, Ε. Μαλούπα, Κ. Παυλίδης, Α.Καλογιαννίδης, Α.Τζικούλης, Γ.Τζιότζιος, Τ.Γκουλέτσας, Δ.Μπαζάνας, Π.Κυρμανίδης, Κ.Βαρσαμής, Σ.Δελεφέρης, Α.Μπρόζος, Μ.Μαδεμλής, Δ.Κύρκου, Γ.Παλάτος, Χ.Χατζόπουλος, Χ.Τσαγκαρούλιας, Ν.Ζαφειρούλης, Ν.Παυλονάσιος, Σ. Νικητόπουλος και άλλοι.
Η ΠΕΝΑ ανακοίνωσε την επόμενη πανελλήνια διοργάνωση της στην Αθήνα, στις 13 ΜαΊου 2011, στα πλαίσια της AGROQUALITY Festival (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Αθηνών), με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», ενώ ήδη προετοιμάζεται το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών τον Σεπ 2011.

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που παρουσίασε ο Ευρωβουλευτής κ Σπύρος Δανέλλης οι Νέοι Αγρότες επεσήμαναν:
1.           Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρ. Επιτροπής που έχουμε στα χέρια μας είναι «αρκετά γενικές», χωρίς καμιά αναφορά σε ποσά που θα διατεθούν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 ή για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα ποσά μεταξύ των κρατών μελών.
2.           Ακόμα και η καλύτερη Ευρωπαϊκή Γεωργική Πολιτική μπορεί να εξουδετερωθεί από μια εθνική πολιτική που βάζει «τρικλοποδιές» στις δημιουργικές δυνάμεις.
3.           Πρέπει να επανεξετασθούν με προσοχή όλα τα εθνικά μέτρα πολιτικής που σχετίζονται και αλληλεπιδρούν με την γεωργία και την ύπαιθρο.
4.           Η ΚΓΠ πλέον στοχεύει στην στήριξη των ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, καθώς και στην ΕΝΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των φυσικών πόρων, χωρίς μέχρι σήμερα να ορίζεται η έννοια του ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΗ.
5.           Η ΚΓΠ στοχεύει στην στήριξη των ΜΙΚΡΩΝ εκμεταλλεύσεων καθώς και στην επιβολή ΑΝΩΤΑΤΟΥ ορίου για τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
6.          Όλες οι δράσεις της ΚΓΠ διαπνέονται από την διάθεση για αξιοποίηση κάθε δυνατής ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ (πχ παραγωγή πρωτεϊνούχων φυτών & κτηνοτροφία, για τοπικές αγορές, με συνοχή μεταξύ αγροτικής ανάπτυξης και άλλων πολιτικών της ΕΕ).
7.           Διαμόρφωση συνθηκών ώστε να προσελκυσθούν Νέοι Αγρότες, που με την σειρά τους μπορούν να προσδώσουν δυναμισμό, καινοτομία & γνώση, ώστε μια εκμετάλλευση να μπορεί να είναι βιώσιμη, ακόμη και σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού.
8.           Η ανακοίνωση της ΚΓΠ από την ΕΕ δίνει έμφαση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και στην διαφοροποίηση, πολυαπασχόληση.
9.           Με δεδομένο ότι θα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, προβλέπεται ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ για την μετάβαση στο νέο καθεστώς της ΚΓΠ, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η διάρκειά της.
10.       Η Κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει ΠΟΛΥ τον αγροτικό τομέα, όπου μεταξύ άλλων πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές που θα συμβάλλουν στον μετριασμό των κλιματικών αλλαγών και να εξασφαλισθεί η ενεργός καταπολέμηση, με την αποθήκευση CO2 στο έδαφος, και ακόμα καλύτερα στον ξυλώδη ιστό των δένδρων.
11.       Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από τις βόρειες χώρες από την κλιματική αλλαγή (ξηρασία, μείωση καλλιεργητικού κύκλου, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ) και πρέπει ο κάθε αγρότης να επιλέξει προσαρμοσμένες καλλιεργητικές πρακτικές, ανθεκτικές ποικιλίες & φυλές κλπ.
12.       Λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες που να αποφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα, όπως η ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ και ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (σσ. Αφού επιτέλους η ελληνική πολιτεία αποφασίσει, 22 χρόνια μετά τις πρώτες επενδύσεις στον Αγροτουρισμό, να ξεκαθαρίσει το θεσμικό κενό, και να αποδώσει τον Αγροτουρισμό, μόνο στους αγρότες, αφού για όλους τους άλλους είναι ο Τουρισμός Υπαίθρου, ο Οικοτουρισμός, ο Ορεινός Τουρισμός κλπ. Και να σκεφθείς ότι κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι ο αστικός τρόπος ζωής).
13.       Η βασική εισοδηματική ενίσχυση στην ΚΓΠ μετά το 2013 θα στηρίζεται στην μονάδα έκτασης. Προβλέπονται όμως ειδικές άμεσες ενισχύσεις σε περιοχές που θα μειονεκτούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, συμπληρωματικά για τις μειονεκτικές περιοχές, αν και δεν προσδιορίζονται τα κριτήρια αυτών των ενισχύσεων.
14.       Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ και η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ των διατροφικών κυρίως προϊόντων πρέπει να είναι ένας ενιαίος άξονας στην Αγροτική Ελλάδα.
15.       Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορισθεί η δυναμική που θα μπορούσε να προσδώσει η ΕΚΤΑΤΙΚΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ στην Ελληνική Αγροτική Οικονομία, η οποία επιβαρύνει λιγότερο από κάθε άλλη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην καταπολέμησή του.
16.       Η ελεγχόμενη και υπεύθυνη βόσκηση κάνει καλή διαχείριση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ενισχύει την ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ και ευνοεί την ανάπτυξη της ΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ, επιταχύνοντας έτσι την δέσμευση άνθρακα στο έδαφος.
17.       Η αιγοπροβατοτροφία εξασφαλίζει επιπλέον την ανθρώπινη παρουσία στις απομακρυσμένες & ορεινές περιοχές και δίνει όλες τις προσδοκώμενες από την ΚΓΠ συνέργειες στον αγροτικό τομέα.
18.       Η ΚΓΠ εστιάζεται στην ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ΑΓΡΟΤΗ στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, η οποία είναι πολύ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ, και πολύ ποιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, από την προσφορά αγροτικών προϊόντων, που ίσως να μην έχουν ζήτηση.
Ο αγαπητός καθηγητής κ. Γεώργιος Δαουτόπουλος έδωσε, με χαρακτηριστικά στοιχεία, ελπίδες τοπικής αγροτικής ανάπτυξης ακόμα και στην σημερινή κρίση, απλά καλύπτοντας τις τοπικές ανάγκες από την προσαρμογή της τοπικής παραγωγής, μειώνοντας τα τροφοχιλιόμετρα που κάνει ένα τρόφιμο μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας.
Η αγροτική γη, που τώρα τελευταία συνεχώς χάνεται (συνήθως χτίζεται, και χάνεται από την αγροτική χρήση) μπορεί να πολλαπλασιάσει την απόδοσή της με την αναζωογόνηση της από τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς.
Ο κρατικά χρηματοδοτούμενος συνδικαλισμός είναι απών και οι κρατικά ενισχυόμενοι συνεταιρισμοί έχουν αδρανοποιηθεί στους τομείς που έπρεπε να είναι δυναμικοί και που θα έπρεπε να δίνουν διέξοδο των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, όπως τα δημοπρατήρια και οι Αγροτικές Αγρορές.
Οι Αγροτικές Αγορές δεν υπάρχουν, εκτός από τις πολύ πετυχημένες λειτουργίες των Αγορών Βιοκαλλιεργητών. Οι Αγροτικές Αγορές θα έπρεπε να δέχονται μόνο τοπικούς αγρότες-παραγωγούς (σε πιθανή ακτίνα 100 χιλιομέτρων για εποχιακά προϊόντα), για να επιτελέσουν τον σκοπό τους, και να συμπιέσουν πραγματικά τις τιμές, ενώ θα ωφελούνται σημαντικά οι αγρότες καλλιεργητές-εκτροφείς.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος προσκάλεσε τον καθ. Γ. Δαουτόπουλο σε συνεχή συνεργασία με τις πολύ θετικές του προτάσεις.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου