Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Πάγος» από τους υπ. Γεωργίας της Ε.Ε. στις περικοπές αγροτικών κονδυλίων


Με κοινή δήλωση υπουργών Γεωργίας από 22 κράτη – μέλη της Ε.Ε., που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας, το Συμβούλιο Υπουργών γεωργίας και Αλιείας που συνεδρίασε την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες αντιτίθεται σε οποιαδήποτε περικοπή στον αγροτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. του 2015.
Η εν λόγω δήλωση έγινε με αφορμή την συζήτηση πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπές 465 εκατομμυρίων ευρώ από τον γεωργικά κονδύλια, που ενέκρινε πρόσφατα με «διορθωτική επιστολή» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. του 2015, στα πλαίσια της ονομαζομένης περιόδου συνδιαλλαγής διάρκειας τριών εβδομάδων η οποία έχει ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου.

Το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των κρατών μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος, και το γεγονός πως δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων προτεραιότητας της ΕΕ (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life +, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και εκπροσώπων των κρατών μελών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Οι περισσότεροι από του υπουργούς εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες για τη γεωργία από την συγκεκριμένη πρόταση και 22 αντιπροσωπείες κρατών -μελών υπέγραψαν κοινή δήλωση τονίζοντας τις αντιρρήσεις τους. «Για μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του γεωργικού τομέα, ο οποίος τελεί ήδη υπό πίεση λόγω των επιπτώσεων της ρωσικού εμπάργκο στις ειαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.. Όπως αποφάσισε το σημερινό Συμβούλιο, θα στείλω μια σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου του ECOFIN εκφράζοντας τη θέση των Υπουργών Γεωργίας στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας συνδιαλλαγής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, κ. Maurizio Martina.



ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου