Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Δρομολογήθηκε η Πανηπειρωτική Ένωση Αγροτών (Π.Εν.Α)






Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 10 Νοε 2014

Πανηπειρωτική Ένωση Αγροτών





Την ελπιδοφόρα προοπτική δημιουργίας Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών-Π.Εν.Α. δρομολόγησε η πρώτη Ιδρυτική Συνάντηση την Κυριακή, 9/11/2014, στην Πρέβεζα, με συντονιστή τον κ. Λεωνίδα Ραβανό και κεντρικό εισηγητή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη, με θέμα την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Στην ημερίδα πήραν τον λόγο και παρουσίασαν θέσεις και σκέψεις οι: κ. Τσιρογιάννης Χρήστος (Δήμαρχος Άρτας), ο κ Κορωναίος Θόδωρος (Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας), ο κ. Ραβανός Λεωνίδας (Πρόεδρος Νέων Αγροτών Πρέβεζας, και πρωτεργάτης της ιδέας), Βήχας Κων/νος, η κα Μπούκα Φωτεινή, ο κ. Μπαλακέρας Χαράλαμπος, ο κ. Δημητράκος Βλάχος, ο κ Ιωάννου Μιχάλης, ο κ Παϊζάνης Γιάννης, ο κ. Νάκας Σπυρίδων και άλλοι.
Από τη γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων προέκυψαν:
1.     Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 30 Νοε 2014 στην Άρτα, στις 12.00, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, για αγρότες από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
2.     Θα γίνουν και άλλες δύο συναντήσεις στην Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, ώστε μετά από τις τέσσερις συναντήσεις να έχει καλυφθεί επαρκώς η ενημέρωση όσων πιθανόν ενδιαφέρονται για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
3.     Με ημερομηνία-στόχο την Κυριακή, 18 Ιαν 2015, προβλέφθηκε συνάντηση όλων (δηλαδή των αγροτών από τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης και Άρτας) στην Φιλιππιάδα, στις 12.00, για δημόσια παρουσίαση της Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών-Π.Εν.Α..
4.     Ο Αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος και τα αγροτικά επαγγέλματα περιλαμβάνουν τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και δασοκόμους, καθώς και τα συμπληρωματικές απασχολήσεις της παραγωγής ενέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας της δικιάς του παραγωγής και της παροχής τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες-αγροτουρισμός.
5.     Ως Περιβάλλον νοείται τόσο και κυρίως το φυσικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και το πολιτιστικό, το πολιτικό, το τεχνολογικό, το κοινωνικό, το οικονομικό κλπ
6.     Μέχρι το επίπεδο του τόπου μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες σε πολιτικό επίπεδο, ή οι συμμετοχικές σε κοινωνικό επίπεδο. Τόπος είναι ένας ενιαίος γεωγραφικός χώρος με κοινά αγροτοοικονομικά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτιστικά στοιχεία, και κυρίως με βαθειά κατανόηση ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν κοινό μέλλον. Ο τόπος δεν συμπίπτει, κατ’ ανάγκη, με Δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα ή Περιφέρεια. Είναι, με μια στατιστική λογική, κάποιου μεγέθους ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια.
7.     Η αγροτική ανάπτυξη συνδυάζεται καλύτερα στον τόπο, και εκεί πρέπει να προσανατολισθούν όλες οι δυνάμεις της, πάντα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στο επίπεδο της Περιφέρειας.
8.     Άλλωστε το αποτελεσματικότερο μέγεθος για Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι η Περιφέρεια, και όλοι οι θεσμοί και δομές θα πρέπει να έχουν περιφερειακή διάσταση.
9.     Η Τοπική Ανάπτυξη, που σηματοδοτεί την ευημερία των κατοίκων, είναι κυρίως αντικείμενο των Δήμων ή διαδημοτικών συμπράξεων και εκεί οι τοπικές δομές αγροτών και νέων αγροτών μπορούν να λειτουργούν επαρκώς.
10.  Οι Δήμοι πρέπει να κάνουν τις περιοχές τους ελκυστικές για δραστηριότητες και νέους κατοίκους. Οι πολιτικές υποδοχής νέων κατοίκων προσφέρουν νέες προοπτικές στους δήμους, προωθώντας νέες συμπράξεις και αναπτύσσοντας την μικροεπιχειρηματικότητα, κάτι που δεν κάνουν οι περιφερειακές πολιτικές υποδομών και μισθωτής απασχόλησης.
11.  Διαπιστώνεται απελπιστική απουσία ικανοποιητικής εκπροσώπησης των αγροτών στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο, με σχεδόν πλήρως απαξιωμένους θεσμούς ή στρεβλή, αντικανονική ή ανενεργή συνδικαλιστική εκπροσώπηση
12.  Συμβαίνουν αλλαγές στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης (Κοινή Γεωργική Πολιτική) που θα επηρεάσουν άμεσα και δραματικά όλους μέχρι το 2028 και ριζικές αλλαγές αγροτικής επιχειρηματικής δράσης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που αλλάζουν ραγδαία το πλαίσιο πιθανής ευημερίας (ή ακόμα και επιβίωσης) του αγροτικού κόσμου, προσεγγίζοντας μόνο τον αγρότη-επιχειρηματία (?...).
13.  Σε όλα αυτά και πολλά ακόμα οι πλειοψηφία των αγροτών παρακολουθεί αμήχανη, χωρίς δικιά της φωνή, ή μόνο αποσπασματικά & κατακερματισμένη, αποδεχόμενη ρυθμίσεις από άλλους, για εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, και πάντως χωρίς να είναι στο επίκεντρο ο αγρότης-επαγγελματίας, ο αγρότης- πολίτης, ο αγρότης-άνθρωπος.
14.  Η Πανηπειρωτική Ένωση Αγροτών-Π.Εν.Α. έρχεται να συμβάλει στην συμμετοχή και των αγροτών ακριβώς σε αυτά τα παραπάνω κενά στην περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργεί υπερκατασκευή και απομάκρυνση από τις αμεσοδημοκρατικές επιλογές και ελέγχους, που συνέβησαν στις αντιπροσωπευτικές διαδικασίες (ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες, οργανώσεις σφραγίδες κλπ), που ταλαιπώρησαν πολύ όλους τους αγρότες, και γενικότερα τους κατοίκους της υπαίθρου.
Για την καλύτερη οργάνωση της προσπάθειας επιλέχθηκε να δημιουργηθούν Ομάδες Πρωτοβουλίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Έτσι στην Πρέβεζα η Ομάδα Πρωτοβουλίας πλαισιώθηκε από τους: Νίκος Δημητράκος (Βράχος), Μιχάλης Ιωάννου (Αγιά), Κώστας Ματέρης (Χειμαδιό), Μπάμπης Μπαλακέρας (Φλάμπουρα), Σπύρος Νάκας (Βουβοπόταμος), Γιάννης Παϊζάνης (Πρέβεζα), και Λεωνίδας Ραβανός. Πληρ: 6974111252, epirusunionfarmers@yahoo.gr.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382


Στην φωτογραφία: (από αριστερά), Δημήτρης Μιχαηλίδης, Νίκος Δημητράκος, Γιάννης Παϊζάνης, Σπύρος Νάκας, Λεωνίδας Ραβανός, Χρήστος Τσιρογιάννης (Δήμαρχος Άρτας), Μιχάλης Ιωάννου & Μπάμπης Μπαλακέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου