Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Στη βουλή και πάλι το θέμα των αποζημιώσεων ακαρπίαςΤο θέμα της ένταξης των ελαιοπαραγωγών της Ζακύνθου στο πρόγραμμα αποζημιώσεων αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιόδεντρων για την περίοδο 2013-2014, θίγει με ερώτήση του στη βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κοντονής.
Ολόκληρη η ερώτηση

Κατά την ελαιοκομική περίοδο 2013-2014, στην Ζάκυνθο παρατηρήθηκε και καταγράφηκε αισθητά μειωμένη καρπόδεση στις ελιές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου. Η μειωμένη παραγωγή αποδίδεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που επικράτησαν από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, όταν τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Το φαινόμενο των δυσμενών καιρικών συνθηκών την περίοδο της άνοιξης, συνετέλεσε ουσιαστικά στη μειωμένη καρπόδεση έως και ακαρπία. Ανάλογη κατάσταση εμφανίζεται και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2014-2015. Ως συνέπεια της μειωμένης έως μηδενικής, κατά περιοχές, καρπόδεσης η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική απώλεια του αγροτικού εισοδήματος με άμεσες κοινωνικές συνέπειες.
Επειδή ακριβώς οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς, χρειάζεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα απέναντι στους παραγωγούς του νησιού. Ειδικά μάλιστα ύστερα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, η ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, υπήρξε και η ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου με την οποία ζητά την ένταξη των ελαιοπαραγωγών της Ζακύνθου στο πρόγραμμα αποζημιώσεων αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιοδέντρων για τις περιόδους 2013-2014 μέσω των «ΠΣΕΑ».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.    Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσχερή οικονομική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της Ζακύνθου;
2.    Τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το αίτημα για την ένταξη των ελαιοπαραγωγών της Ζακύνθου στο πρόγραμμα αποζημιώσεων αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιοδέντρων για τις ελαιοκομικές περιόδους 2013-2014;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Ν. Κοντονής

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ