Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΣΕΚ: Τα μέτρα οδηγούν σε εξαθλίωση αγρότες και κτηνοτρόφους

ΣΕΚ: Τα μέτρα οδηγούν σε εξαθλίωση αγρότες και κτηνοτρόφους

"Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι κτηνοτροφικές και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το κόστος των ζωοτροφών και γενικότερα των εφοδίων έχει ανέβει κατακόρυφα, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες γενικότερα σε συνθήκες εξαθλίωσης", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΕΚ:
  • Η  μείωση του ποσοστού επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες  και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους από το 11% στο 6%  θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ήδη υπό κατάρρευση κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις γιατί όχι μόνο δεν άλλαξε κανένα στοιχείο του κόστους των εισροών τους, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν σε  υπέρτατο βαθμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πλειοψηφία των  κτηνοτρόφων αλλά και των αγροτών είναι μικρομεσαίοι, τυχόν υλοποίηση μια τέτοιας βαριάς περικοπής θα οδηγήσει  σε περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών.


  • Η προωθούμενη κατάργηση της  13ης  και  14ης  αγροτικής σύνταξης  θα δημιουργήσει συνθήκες φτώχειας για τους  συνταξιούχους  του ΟΓΑ  αφού ήδη με την  ισχνή τους σύνταξη δεν μπορούν  να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Στην περίπτωση κατά την οποία υιοθετηθεί η περικοπή αυτή, τότε η ετήσια μείωση εκτιμάται ότι θα υπερβεί το επίπεδο του 20% και πλέον.



  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη  θα αναγκάσει τους αγρότες να  παραμείνουν σκληρά εργαζόμενοι  στις εκμεταλλεύσεις τους, σε μεγάλη ηλικία και σε δύσκολες συνθήκες. ασκώντας ένα επάγγελμα που θεωρείται από τα πιο βαριά.


“Ζητάμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε επιχειρούμενο  σχέδιο που θα πλήξει καίρια τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και  τους  συνταξιούχους του ΟΓΑ με τις πενιχρές συντάξεις ώστε:

  • να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι να παράγουν και να αποφευχθούν  οι  μεγάλες εισαγωγές οι οποίες επιβαρύνουν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας μας,
  • να μην οδηγηθούν σε συνθήκες κυριολεκτικά εξαθλίωσης οι μικροσυνταξιούχοι  αγρότες.

Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αγωνιστούν ενάντια στην εξαθλίωση που μεθοδεύεται”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου