Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο πακέτο στήριξης 165 εκατ. € για ευπαθή φρούτα και λαχανικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου πως ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα μέτρων έκτακτης ανάγκης για την στήριξη της αγοράς ευπαθών φρούτων και λαχανικών που έχουν πληγεί από τη ρωσική απαγόρευσης εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.
Το νέο καθεστώς είναι αξίας165.000.000 € και παρέχει στήριξη για να αποσυρθούν ποσότητες από την αγορά που πλεονάζουν και έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα αξίας μέχρι125.000.000  € για τα φρούτα και τα λαχανικά που είχε ανακοινωθεί στις 18 Αυγούστου, αλλά ανεστάλη στις 10 Σεπτεμβρίου, διότι οι προσωρινές αιτήσεις αποζημίωσης έδειξαν ότι είχε ήδη ζητηθεί η πλήρης κατανομή του προϋπολογισμού.
 
Για να είναι καλύτερα στοχευμένο, το νέο σύστημα περιλαμβάνει ένα παράρτημα που περιγράφει τις επιλέξιμες ποσότητες στα επιμέρους κράτη μέλη, με συγκεκριμένα στοιχεία ανά κατηγορία προϊόντων. Οι ποσότητες για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζονται βάσει του όγκου των εξαγωγών των τελευταίων 3 ετών, με ποσά που αφαιρούνται ώστε να ληφθούν υπόψη οι όγκοι έχουν ήδη υποβληθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των  125.000.000 €. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τις κλημεντίνες για  πρώτη φορά.
 
Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Dacian Cioloş δήλωσε:. «Χαίρομαι που η Επιτροπή κατάφερε να κινητοποιήσει επιπλέον 165 εκατομμύρια € προκειμένου να διευκολύνει την ανακούφιση των παραγωγών οπωροκηπευτικών από την πίεση της αγοράς μετά τη ρωσική απαγόρευση. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι περισσότερο στοχευμένο από το αρχικό καθεστώς, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ευελιξία εντός 4 ομάδων προϊόντων. Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς θα προσφέρουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση»
 
Το ιστορικό
 
Όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα, το νέο καθεστώς προβλέπει τη στήριξη της ΕΕ για αποσύρσεις με δωρεάν διανομή (η οποία είναι 100% χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ), ή για χρήσεις που δεν αφορούν κατανάλωση ως τρόφιμα (π.χ. λιπασματοποίηση), όπου το ποσοστό της στήριξης της ΕΕ είναι χαμηλότερο. Ομοίως, οι επιλογές της πρώιμης συγκομιδής ή της μη συγκομιδής είναι επίσης διαθέσιμες, με ένα ακόμα ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο στήριξης.
 
Όπως και με την προηγούμενη πρόταση τα μέτρα θα είναι διαθέσιμα επίσης για παραγωγούς που δεν είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ), αλλά το επίπεδο της χρηματοδότησης της ΕΕ είναι υψηλότερη για μέλη των ΟΠ (75% του ποσού που προβλέπεται, σε σύγκριση με 50% για μη μέλη), με επιπλέον (25%) από το επιχειρησιακό ταμείο των ΟΠ.

Το νέο σύστημα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνει παράρτημα με ειδικούς όγκους που αναφέρονται σε 4 κατηγορίες προϊόντων για τις 12 χώρες που εξάγονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου (Σεπτεμβρίου - Μαρτίου για ορισμένα φρούτα ) κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2011-2013. Οι 4 ομάδες προϊόντων είναι:
-τα μήλα και τα αχλάδια (συνολικά 181 000 τόνοι),
-τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες (συνολικά 96 090 τόνοι),
-άλλα λαχανικά: καρότα, αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες (44 300 τόνοι),
-άλλα φρούτα: ακτινίδια, τα δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια (συνολικά 76 895 τόνοι).
 
Ο αριθμός των προϊόντων που καλύπτονται από το προηγούμενο σύστημα - λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μανιτάρια και μαλακά φρούτα - δεν περιλαμβάνονται πλέον.

Εκτός από αυτές τις συγκεκριμένες ποσότητες, όλα τα 28 κράτη μέλη θα έχουν ένα αποθεματικό των 3.000 τόνων το καθένα για συμπληρωματικές αναλήψεις για τα προϊόντα που απαριθμούνται στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και για κουνουπίδια, λάχανα και μανιτάρια, με τη δυνατότητα στα τα κράτη μέλη να δόσουν προτεραιότητα σε ορισμένα προϊόντα.

Μετά τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ (καθώς και και τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία), στις 7 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε με ειδικά μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. € ), για τα ευπαθή φρούτα και λαχανικά (125 εκατ. €), και με ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί, καθώς και επιπλέον 30 εκατ. € για προγράμματα προώθησης.

Το νέο μέτρο είναι κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμός που λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από τα κράτη μέλη ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Επιτροπή είχε διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες για τη σύνταξη του κειμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ρωσική κρίση, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/agriculture/russian-import-ban/index_en.htm

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου