Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η Commission ανέστειλε τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά λόγω υπερκάλυψης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου την αναστολή των μέτρων έκτακτης ανάγκης για τις αγορές των ευπαθών φρούτων και λαχανικών (αξίας 125 εκατομμυρίων €) τα οποία ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου στον απόηχο των ρωσικών μέτρων για την απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους εν λόγω τομείς, αλλά το σύστημα πρέπει να παραμείνει κλειστό λόγω δυσανάλογης αύξησης των αιτήσεων - για παράδειγμα τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για ορισμένα προϊόντα είναι αρκετές φορές υψηλότερα από τις συνολικές μέσες ετήσιες εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία.
 
Προκειμένου να παραταθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων έκτακτης ανάγκης και να επιτευχθεί ο στόχος της σταθεροποίησης των αγορών για τα προϊόντα αυτά, σε όλα τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων.
 
Επί του θέματος ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Dacian Cioloş δήλωσε:. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τους παραγωγούς που έχουν χάσει ξαφνικά μια σημαντική αγορά λόγω των ρωσικών μέτρων, σκοπεύοντας να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο μέσα στις επόμενες ημέρες, πιο στοχευμένο και αποτελεσματικό, το οποίο θα συνεχιστεί σε από αυτό το καθεστώς»

Το ιστορικό

Στις 18 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αγορά ύψους έως και 125 εκατομμυρίων € για τη χρηματοδότηση των αποσύρσεων (δωρεάν διανομή ή άλλους προορισμούς), την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή των ευπαθών φρούτων & λαχανικών που επηρεάζονται πιο άμεσα από τα ρωσικά μέτρα, με ανώτατο όριο των 82 εκατομμυρίων € για τα μήλα και τα αχλάδια και τα43εκ  € για τα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός καλύπτει για ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια και μπρόκολα, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μαλακά φρούτα, νωπά επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια, τις τιμές απόσυρσης που καθορίζονται στον κανονισμό, για όλους τους παραγωγούς, αλλά με ένα υψηλότερο επίπεδο της στήριξης για όσους είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών.

Ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε Δευτέρα και Πέμπτη τις ποσότητες που μέχρι τώρα υποστήριξαν. Οι όγκοι που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη προς την Επιτροπή στις 8 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τα ποσά που καλύπτονται από τις αξιώσεις από 18 Αυγ - 3 Σεπ, δείχνουν ότι τα οικονομικά όρια του κανονισμού έχουν επιτευχθεί για τα μήλα και τα αχλάδια και για τα άλλα προϊόντα, και έτσι  το μέτρο πρέπει να ανασταλεί.

Για περισσότερες πληροφορίες
Δείτε http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-932_en.htm  για το δελτίο Τύπου που ανακοινώνει το μέτρο
Δείτε http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32014R0932 για το κείμενο του κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου