Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Ροδάκινα :μέτρα προώθησης ζητούν οι παραγωγοίΕνέργειες για την διάθεση του επιτραπέζιου ροδάκινου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, που παραμένει στα “αζήτητα” λόγω κυρίως διεθνών παραγόντων, με στόχο την στήριξη των παραγωγών που βιώνουν φέτος τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στην Βέροια, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουλίου.
Η σύσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Κώστα Καραπαναγιωτίδη, με τη συμμετοχή συνεταιριστών, εξαγωγέων, εκπροσώπων επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων, βουλευτών και του διαδόχου του στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη.

Σχετικά με την εσωτερική αγορά, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, την αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος άμεσα σε: στρατό, νοσηλευτικά ιδρύματα, παιδικές κατασκηνώσεις, συσσίτια της Εκκλησίας και στις ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Παράλληλα, προτίθενται να ζητήσουν από το ΥΠΑΑΤ, να διεκδικήσει ποσοστό από το διαφημιστικό προϋπολογισμό των υπουργείων, αλλά και των υπό κρατικό έλεγχο οργανισμών και εταιρειών, έτσι ώστε να γίνει σε συνεργασία με εξειδικευμένα γραφεία, δωρεάν διανομή φρούτων στους αρχαιολογικούς χώρους, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια όπου διακινούνται τουρίστες. Επιπλέον, ζητούν να εγκριθούν κονδύλια προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αγοράσει φρούτα για να τα διαθέσει ως δωρεάν διανομή.

Σχετικά με τις ενέργειες προς την ΕΕ οι συμμετέχοντες στην εν λόγω σύσκεψη ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουν τη λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης προς τους ροδακινοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην σύσκεψη οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου βρίσκονται σε δεινή θέση φέτος, λόγω της υπερπαραγωγής του προϊόντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε Ισπανία και Ιταλία, η οποία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών.

«Οι τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ροδάκινων έχουν καταρρεύσει, αφού διαμορφώνονται στα 20-25 λεπτά/κιλό, όταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι έφθανε στα 40-45 λεπτά/κιλό, γεγονός βέβαια που οφειλόταν και στο γεγονός ότι η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη συνεπεία άσχημων καιρικών συνθηκών» δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Η φετινή κατάσταση, πρόσθεσε, με την παραγωγή στη χώρα μας να διαμορφώνεται στους 300.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν τα 2/3 της φετινής, είναι απόρροια «της πολύ χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης που σημειώνεται στη Ρωσία, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ρουβλίου κατά 10%, της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία και της πτώσης κατά 65% του εθνικού της νομίσματος, αλλά και ως αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου «στοιβάζεται στις αποθήκες», ενώ αρνητικά στην όλη κατάσταση επιδρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες οι εμπορικές σχέσεις των Ελλήνων με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων στις αναφερόμενες χώρες.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ