Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Με κοινοτικούς πόρους της νέας ΚΑΠ πλέον οι εξισωτικές αποζημιώσεις


Ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς θα ονομάζονται από το 2015, οι λεγόμενες έως τώρα εξισωτικές αποζημιώσεις που καλύπτονταν με εθνικούς πόρους.
Οι ενισχύσεις αυτές αποσκοπούν στη διατήρηση της βιωσιμότητας κάποιων οριακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στο επόμενο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. το διήμερο 16 – 17 Ιουνίου, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση του εισοδήματος των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές και καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από 40% των άμεσων ενισχύσεων το 2015 σε σχέση με το 2010.

Επίσης προτείνεται η πλήρης αξιοποίηση της συμπληρωματικότητας με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και η μεταφορά τμήματος των πόρων (40εκ. € ετησίως) για την πρώην εξισωτική αποζημίωση από το δεύτερο στον πρώτο πυλώνα (δηλαδή στις ενιαίες ενισχύσεις) με σκοπό την ενιαία και καλύτερη αξιοποίησή τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Α. Τσαυτάρης, σε συνέντευξη τύπου στις 3 Ιουνίου, με αυτό τον τρόπο καλύπτονται με δίχτυ ασφαλείας οι γεωργοί οι οποίοι έχουν σημαντικές απώλειες στις άμεσες ενισχύσεις τους και οι οποίοι λόγω των περιοχών που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά δεν έχουν άλλες επιλογές πλην της γεωργίας.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου