Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Διακομματική μάχη για την φέτα και τις ελιές Καλαμάτας εν όψει της συμφωνίας Καναδά – Ε.Ε

Διακομματική μάχη για την φέτα και τις ελιές Καλαμάτας εν όψει της συμφωνίας Καναδά – Ε.Ε.

Κινήσεις ευαισθητοποίησης του πολιτικού κόσμου εν όψει της επικύρωσης της συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών Ε.Ε. – Καναδά, όπου εμπεριέχει και επίμαχες διατάξεις για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, ανακοίνωσαν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Γεώργιος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς, μαζί με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άντελα Γκερέκου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για την πολιτική συμφωνία, με τα βασικά στοιχεία μιας Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA), στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και ο πρωθυπουργός του Καναδά Stephen Harper, όπου περιέχονται και ειδικές ρυθμίσεις για επώνυμα γεωργικά προϊόντα όπως η φέτα και άλλα τυροκομικά, οι ελιές Καλαμών, επώνυμα κρασιά, κ.ά, και τις λεπτομέρειές της θα κληθούν σύντομα να επικυρώσουν το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης.
 
Στην συνέντευξη συμμετείχε και ο καθηγητής Γεωπονικής κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, τ. πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, ο οποίος αγωνίστηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν για την κατοχύρωση της φέτας ο προστατευόμενης ονομασίας προϊόν στην Ε.Ε. υπέρ της χώρας μας. Όπως τόνισε αν εγκριθεί η συμφωνία ως έχει νομιμοποιείται ο σφετερισμός του ονόματος της φέτας από τους καναδούς παραγωγούς και υπονομεύονται τα ήδη κεκτημένα για την Ελλάδα.
 
Οι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική για την εκχώρηση των ονομάτων της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στον Καναδά και κατήγγειλαν την μέχρι σήμερα στάση των αρμοδίων υπουργών (Γεωργίας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών) από το 2008-2013, που δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά στις αξιώσεις του Καναδά να χρησιμοποιεί και επισήμως τις εν λόγω προστατευμένες ονομασίες αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.
 
Επίσης, καυτηρίασαν τις μεθοδευμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της ελληνικής κοινής γνώμης, από τα αρμόδια υπουργεία, για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που καλείται να επικυρώσει η χώρα μας, αποκαλύπτοντας τις επίμαχες διατάξεις τις συμφωνίας όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελληνική πλευρά συνηγόρησε στην εκχώρηση στον Καναδά των Π.Ο.Π. ονομασιών της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας.
 
Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Κασαπίδη, ειδικά για την φέτα,  το μονοπώλιο μιας αγοράς 120.000 τόνων και πλέον ετησίως, που έχει η Ελλάδα στα χέρια της, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να το καλύψει ούτε στο ελάχιστο. Όπως επίσης και τη ζήτηση σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, Ουκρανία κ.α.) που ανέρχεται σε 200.000 τόνους, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει ανάλογη απόφαση κατοχύρωσης. Το κενό αυτό στην ευρωπαϊκή αγορά καλύπτεται από λευκά τυριά κυρίως αγελαδινής προέλευσης που παράγονται σε χώρες της Ε.Ε., ενώ στην παγκόσμια αγορά από λευκά τυριά που ονομάζονται και ως φέτα και μάλιστα ελληνική, που παράγονται σε τρίτες χώρες.
 
Επίσης, σημείωσε πως η παραγωγή φέτας στην Ελλάδα ανέρχεται στους 95.000 έως 110.000 τόνους ετησίως και διοχετεύεται κατά 90% στην εσωτερική αγορά. Μόλις 10.000 τόνοι ελληνικού προϊόντος εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε., την Αμερική, τον Καναδά και αλλού. Για την παραγωγή της ποσότητας αυτής δραστηριοποιούνται 300.000 περίπου εργαζόμενοι σε 100.000 περίπου κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής, ενώ άλλοι περίπου 50.000 γεωργοί υποστηρίζουν τον κλάδο, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες για τη διατροφή των ζώων ζωοτροφές.
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή, αντί η χώρα να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή ευκαιρία που μας δόθηκε, όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική Πολιτεία παρακολουθούσε και παρακολουθεί και σήμερα ως παθητικός θεατής ακόμα και σκάνδαλα αθρόων εισαγωγών ή ελληνοποιήσεων ή και νοθειών γύρω από το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας και τη φέτα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και αυτή την κατοχύρωση της, που με πολύ κόπο κατακτήσαμε.
 
Καταλήγοντας, οι βουλευτές  ανέφεραν πως σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας, που ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 υπογραφές μελών του ελληνικού κοινοβουλίου από πολλούς πολιτικούς χώρους, ενώ θα επιδιωχθεί και η συμπαράσταση περιφερειακών και δημοτικών αρχών, και κάλεσαν την πολιτική ηγεσία της χώρας να θέσει θέμα βέτο σε περίπτωση που τεθεί θέμα επικύρωσης της συμφωνίας ως έχει σε προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου