Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Όσοι κατάφεραν να σπείρουνκαρπούζια, κέρδισαν φέτος!


Αναθάρρησαν την εφετινή χρονιά όσοι παραγωγοί επέλεξαν και είχαν τη δυνατότητα λόγω της κρίσης, να καλλιεργήσουν καρπούζι, καθώς οι τιμές που καρπώνονται κυμαίνονται σε επίπεδα, σαφώς υψηλότερα από πέρσι.
Η συγκομιδή στις περιοχές της Μεσσηνίας με μποστάνια έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85%, με το περισσότερο προϊόν να «φεύγει» για το εξωτερικό (περίπου σε ποσοστό 90%).


Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και η συγκομιδή του υπόλοιπου 15% περίπου, αναφέρει στο paseges.gr ο κ. Τάκης Λεβεντογιάννης, εκπρόσωπος παραγωγών Κυπαρρισίας, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος για την πορεία των τιμών παραγωγού.


«Φέτος πουλάμε σε τιμές 25-35 λεπτά του ευρώ, χωρίς να λείπουν πράξεις ακόμη και στα 45 λεπτά του ευρώ/κιλό. Οι τιμές αυτές είναι σαφώς υψηλότερες από πέρσι», επισημαίνει γεμάτος ικανοποίηση.


Ίδια εικόνα στην Τριφυλλία

Εξάλλου, εντονη εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει η περίοδος που διανύουμε για το καρπούζι της Τριφυλίας, με μοναδική ονομασία, πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και μοναδική υφή με γεύση. Οι εξαγωγές είναι σημαντικές σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε νέες αγορές, όπως διαπιστώνουν γεωπόνοι και παραγωγοί.


Στην Τερψιθέα, παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, διεξάγονται οι τελικοί έλεγχοι για το προϊόν και όπως δήλωσε «η περιοχή διατηρεί τα σκήπτρα το πρώιμο καρπούζι με περισσότερους από 700 τόνους βάση των αναγγελιών, ενώ καθημερινά ο όγκος αυξάνεται με την ποιότητα και ωριμότητα να παραμένει εξαιρετική στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη περιοχή», για να προσθέσει ότι «καρπούζια έχουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση και ποιότητα η οποία οφείλεται στην υψηλή τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας».


Η Τερψιθέα ξεκίνησε με εξαγωγές σε Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαλία, Ρουμανία, Αγγλία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό brand name διαθέτοντας φήμη και ποιότητα μοναδική. Ωστόσο είναι ανάγκη, όπως επισήμανε, οι γεωπόνοι ειδικοί ελεγκτές σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς και με τους παραγωγούς να διαφυλάξουμε την ποιότητα καθώς τα περισσότερα καρπούζια ήταν σε δίχτυα προστασία έχοντας υψηλή ποιότητα ώστε να διαθέτουμε αξιοπιστία του είδους στο εξωτερικό.


Φέτος για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε ο όρος του εγκεκριμένου εμπόρου για δελτία καταλληλότητας του είδους με στόχο να αξιοποιηθεί η διαδικασία για έλεγχο ωριμότητας του προιόντος προκειμένου να πάει σωστά το προιόν με 6.000 στρέμματα και συνολική παραγωγή περισσότερα από 35.000 τόνους...


Οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι θετική και ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εκδίδοντας έξτρα ποιότητα με τιμές που ικανοποιούν τους παραγωγούς, ως την τελική συγκομιδή αγγίζοντας τα 50 λεπτά, ενώ η ποικιλίες γκάλαξι και σελήνη, που είναι ανθεκτικές στην μεταφορά, είναι περίπου στα 40 λεπτά με ανοδικές τάσεις.


Ηλεία


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του paseges.gr τη «σκυτάλη» στην συγκομιδή παίρνει πλέον η περιοχή της Ηλείας, με τους οιωνούς να είναι σαφώς καλοί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (καιρός).


Και εδώ οι προβλέψεις είναι θετικές για τους παραγωγούς, επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.


Που οφείλεται η αύξηση των τιμών


Όπως εξηγεί στο paseges.gr ο κ. Λεβεντογιάννης, η πορεία των τιμών είναι αποτέλεσμα δυο παραγόντων: των ζημιών και της υποβάθμισης της ποιότητας από κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν μεγάλο αριθμό καλλιεργειών και του γεγονότος ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, λιγότεροι παραγωγοί από άλλες χρονιές είχαν τη δυνατότητα να σπείρουν, επωμιζόμενοι τα έξοδα.


Αυτοί λοιπόν, δικαιώθηκαν.

Αλέξανδρος Μπίκας


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ