Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το χαλάζι έκανε καταστροφές σε ελιές και αμπέλια στην Ηλεία.

Ηλεία: Το χαλάζι τσάκισε ελιές και αμπέλια


Για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα ισχυρή χαλαζόπτωση πλήττει τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύργου και ειδικότερα του πρώην δήμου Ιάρδανου. Στο Λαμπέτι μέχρι την Μονή της Κρεμαστής, η χαλαζόπτωση προκάλεσε απόγνωση σε εκατοντάδες παραγωγούς.
Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - προαναγγελθείσα από την ΕΜΥ-  σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο νομό μας, εκδηλώθηκε  με  καταιγίδες –ραγδαία βροχόπτωση αλλά και ισχυρή χαλαζόπτωση κατά τόπους τις πολύ  πρωινές ώρες  της Κυριακής.
Η ισχυρή καταιγίδα εδώ, εξελίχθηκε σε χαλαζόπτωση γύρω στις τρείς μετά τα μεσάνυχτα!
Τα ξημερώματα χθες οι κάτοικοι της περιοχής, βγήκαν στα κτήματά τους και άρχισαν να μετρούν ζημιές !
Έχουν πληγεί ελιές, καλλιέργειες με πατάτες αλλά κυρίως σταφίδες και αμπέλια σε ποσοστά που κατά τους ίδιους του παραγωγούς ξεκινούν από 50 και φτάνουν ως και το 90% σε μεγάλη έκταση σταφιδοκαλλίεργειας στην περιοχή « Τρανή Λάκα» « Γαλάνενα» και αλλού.
Υπενθυμίζουμε πως στην ίδια περιοχή, μεγάλη καταστροφή σε σταφίδες, αμπέλια, ελιές,  είχε προκαλέσει  η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε πριν την Μεγάλη Εβδομάδα σε μια έκταση που ξεκινούσε από το Λαμπέτι και έφτανε ως τις καλλιεργήσιμε εκτάσεις της Αλφειούσας. Και τότε οι παραγωγοί , μιλώντας στην « Π» έκαναν λόγω για  ζημιές  ακόμα και 80%, που σημειώθηκαν στις θέσεις  « Ροζέϊκα», «Μαυρομάτι», και αλλού.
Τέτοιες, που όπως και οι χθεσινές  θα έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή των φυτών ακόμα και κατά  την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ζημιές έχουν προκληθεί και σε άλλες περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Ιάρδανου, καθώς χαλάζι μεγάλου μεγέθους έπληξε από τις τρείς ως τις τέσσερις το πρωί  σχεδόν όλα τα χωριά. Από σήμερα Δευτέρα αναμένεται να γίνουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ για την αποστολή γεωπόνων προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθός τους. 

 

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου