Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«Προαγωγοί» ή προαγωγή των αγροτών









ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 7 Απρ 2014

Με πολύ καλή διάθεση χαιρετίστηκε η προσπάθεια προαγωγής του νεολαιΐστικου αγροτικού κινήματος, όπως παρουσιαζόταν στις αφίσες της Συνάντησης Νέων Αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας της 4/4/2014, με συντονίστρια την κα Άννα-Μαρία Γιάντση, Γεωτεχνικό, γνωστή από την εκπομπή ΕΡΓΟγη του EURO TV, στην Θεσσαλονίκη, σε ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η πολύ προσεγμένη προετοιμασία προσέλκυσε Ενώσεις Νέων Αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία ως συνδιοργανωτές, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στον τελικό τυπωμένο φάκελο της Συνάντησης είδαμε ως χορηγούς την EUROagro, την Παύλος Ι. Κοντέλης, την Qcert, την ΑΓΡΕΚ, την ACER και την ActiveAgro, για χορηγίες που δεν δημοσιοποιήθηκε η διαχείριση τους, ούτε ξέρουμε αν έγιναν αποδεκτές από τους «συνδιοργανωτές».
Το χωρισμένο σε τρία πρόγραμμα περιελάμβανε:
Το πρώτο κομμάτι με χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, όπου ακούσαμε τον Περιφερειάρχη-αγρότη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα να παρουσιάζει μερικά από τα σημεία προσοχής του για την αγροτική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, και τον πολύπειρο υπεύθυνο για τα αγροτικά στην Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας κ. Δημήτρη Τζιρίτη να επισημαίνει τα δύσκολα κομμάτια της αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες.
Με πολλά ερωτηματικά ακούσαμε τον κ. Α. Τζιτζικώστα να ανακοινώνει άκομψα την υποψηφιότητα της κας Α-Μ Γιαντσή (συντονίστριας και, ουσιαστικά, οργανώτριας της συνάντησης καθώς εξασφάλισε και τις χορηγίες), η οποία μετέτρεψε την Συνάντηση Νέων Αγροτών, που φαινόταν σαν να την οργανώνουν Ενώσεις Νέων Αγροτών, σε πρώτη προεκλογική εκδήλωση της «όμορφης υποψήφιας» κας Α-Μ Γιάντση.
Το δεύτερο κομμάτι είχε τις εισηγήσεις του Δρ Αθανάσιου Σαρρόπουλου, προέδρου του Παραρτήματος Κεν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ να αναλύει την ακόμα αναμενόμενη για την Ελλάδα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020, την Επ. Καθ. Παναγιώτα Σεργάκη να απλώνει την «καρδιά» της αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή τις προοπτικές των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό χώρο και τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη να τονίζει τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές της Νεανικής Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Το τρίτο κομμάτι της συνάντησης καλύφθηκε, κυρίως από τους χορηγούς, με θέματα της αγοράς, μεταξύ των οποίων ο κ. Α. Ιωαννίδης (προγράμματα Νέων Γεωργών), ο κ. Γ. Πουλιτσίδης (Δίκτυο καλλιεργητών KIKU), ο κ. Α. Βρεττός (Συστήματα Ποιότητας), ο Δρ. Π. Δασόπουλος (Branding & Marketing αγροτικών προϊόντων) και ο κ. Κ. Σαμαντούρος.
Στο κλείσιμο της Συνάντησης, χωρίς να δοθεί βήμα, από όσο αντιληφθήκαμε, στους φαινόμενους «οργανωτές», δηλαδή τις Ενώσεις Νέων Αγροτών, έγινε προσπάθεια να «καπελωθεί» η Συνάντηση από, μη τυπικά υφιστάμενη στα μητρώα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πανελλήνια οργάνωση.
Μάλιστα, σε τρίτο αμέτοχο παρατηρητή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έγινε συνειδητή προσπάθεια, όπως παρουσιάσθηκε από την συντονίστρια κα Α-Μ Γιάντση, από κάποιον επονομαζόμενο «πρόεδρο» μη ανακηρυχθέντος Διοικητικού Συμβουλίου αγροτικής οργάνωσης να «προαχθούν» οι Ενώσεις Νέων Αγροτών σε υποστηρικτές και προαγωγούς συγκεκριμένης υποψήφιας (Α_Μ Γιάντση) συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού (Αλληλεγγύη-με επικεφαλής τον κ. Α. Τζιτζικώστα) στην Κεντρική Μακεδονία.
Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο χρόνος που επιλέχθηκε. Τώρα που τα γνωστά κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι στο κατώτερο σημείο κοινωνικής αξιοπιστίας και τώρα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία αξιόπιστες κοινωνικές εφεδρείες και δομές ανεξάρτητες και άφθαρτες, επιλέχθηκε να φανεί ότι προσαρτώνται οι Ενώσεις Νέων Αγροτών στην κομματική λογική της εξουσίας ή έστω πρόσκεινται σε κάποια εξουσία. Έτσι χάνουν μέρος κοινωνικής αξιοπιστίας και ακυρώνουν μέρος της δυναμικής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Επί είκοσι χρόνια οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, είχαμε την εντύπωση ότι, κρατούσαν ικανοποιητικές αποστάσεις από κόμματα, μάλιστα για αυτό ακριβώς τον λόγο, δηλαδή για να μπορούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν και σε κάποιο κόμμα, είχε προβλεφθεί ότι «τα μέλη των Ενώσεων Νέων Αγροτών μπορούν να είναι και μέλη όποιας άλλης Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργανώσεως της περιοχής τους» (όπως ήταν τότε η ΓΕΣΑΣΕ-προσκείμενη ιδεολογικά, και όχι μόνο, στο ΠΑΣΟΚ, η ΣΥΔΑΣΕ-προσκείμενη στην ΝΔ, η ΠΑΣΥ-οργάνωση του ΚΚΕ κλπ). Και έτσι επιτυχώς επί 20 χρόνια οι ΕΝΑ κράτησαν ικανοποιητικές αποστάσεις, από τα κόμματα, από την εξουσία, από τις «χρηματοδοτήσεις» και τους εναγκαλισμούς τους.
Τις εξαιρετικές εισηγήσεις για την ΚΓΠ 2014-2020, για τον Συνεργατισμό, για την Νεανική Αγροτική Επιχειρηματικότητα και για το Branding και την «συνδιοργάνωση», υπέκλεψαν και χρησιμοποίησαν για ίδιον όφελος ή μη κατονομασθείσες προθέσεις, η «συντονίστρια» σε συνεννόηση με μη τυπικά ανακηρυχθέντα «πρόεδρο», και καταστρέψανε την καλή κοινωνική εικόνα μιας 20ετίας, τραυματίζοντας την αξιοπιστία του νεολαιΐστικου αγροτικού κινήματος.
Η καλή διάθεση, ο εθελοντισμός και η άδολη προσφορά, όταν έχουν απέναντι μηχανισμούς εξουσίας και μηχανοραφίες, φαίνεται να εκθέτους επικίνδυνα. Έτσι ο θησαυρός από την Ελληνική «γη», φαίνεται ότι χρησιμοποιείται τόσο για ΑΓΡΟγη, όσο και για ΕΡΓΟγη, καθώς και για ΠΡΟΑΓΩγη …


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382. Στις φωτογραφίες η Συντονίστρια κα Α-Μ Γιάντση και ο Περιφερειάρχης κ Α. Τζιτζικώστας από την εκδήλωση στο site http://sinantisi-neon-agroton.webnode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου