Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ν. Φούντα: Η απαξίωση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ν. Φούντα: Η απαξίωση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ δεν μπορεί να συνεχιστεί


Συνάντηση με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας είχε την Μ. Τρίτη η Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα. Σε αυτή συμμετείχαν οι κ. κ. Παναγιώτης Στεργίου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ Αιτ/νιας, Κώστας Μπούρος, Πρώην Διευθυντής ΓΟΕΒ Αιτ/νιας, Βλάσης Σφυρής, Μέλος Διοικητικού Συλλόγου ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ Ελλάδας και Μαρίτσας Αλέξανδρος, Προϊστάμενος ΤΟΕΒ Αγρινίου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και στην θεσμική και ουσιαστική απαξίωση που παρουσιάζουν οι ΤΟΕΒ. Από κοινού αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες και δράσεις σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο για την αναβάθμιση ενός θεσμού, που θα έπρεπε να προσφέρει τα μέγιστα στους παραγωγούς.

Τα προβλήματα πολλαπλά και πολυεπίπεδα: Οι ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ είναι αντιμέτωποι με ένα απαρχαιωμένο υφιστάμενο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενώ ο ΓΟΕΒ ασκεί τις αρμοδιότητές του περιστασιακά, χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται Διοικητικό Συμβούλιο. Η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ είναι τεράστια, με ευθύνες και των αγροτών οι οποίοι δεν υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και εν μέρει των ίδιων των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, ενώ το από δεκαετιών αρδευτικό δίκτυο και τα χρέη προς την ΔΕΗ, καθιστούν την κατάσταση ιδιαιτέρως προβληματική και τους ΤΟΕΒ συχνά ανενεργούς.

Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ζητούν: την ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΟΕΒ ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις με νόμιμο και επίσημο τρόπο, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των λιγοστών πλέον εργαζομένων του ΓΟΕΒ (χρωστούμενα τριών ολόκληρων ετών σε κάποιους) και να μεταφερθούν αυτοί, μέσω κινητικότητας, σε άλλες υπηρεσίες, για να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία. Έχουν άλλωστε απομείνει μόλις 5 εργαζόμενοι από τους 30 που κάποτε στελέχωναν τον ΓΟΕΒ.

Η Βουλευτής δήλωσε πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Νομού, στοίχημα που οφείλει να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και εργαλείο διεξόδου από την κρίση, αλλά και εξωστρέφειας, με τους ΤΟΕΒ στο πλευρό των αγροτών, με:
  • ενεργή συμμετοχή στην αύξηση της παραγωγής
  • μείωση του κόστους παραγωγής και άρα του αρδευτικού κόστους
  • αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων
  • ιδιοπαραγωγή-ιδιοκατανάλωση ενέργειας (netmetering) και άρα μείωση των εξόδων τους
  • εκσυγχρονισμό δικτύων / τιμολόγηση κατανάλωσης ανά μ3

Δυστυχώς, ο σχεδιασμός των ΤΟΕΒ υπήρξε εξ’ αρχής προβληματικός. Φτάσαμε να μετράμε σαρανταέναν (41) οργανισμούς στην Αιτωλ/νία, ενώ σήμερα μόνο 17 ή 18 είναι ουσιαστικά ενεργοί! Πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη συγχωνεύσεων και συνεργασιών, ώστε να μπορούν οι ΤΟΕΒ να λειτουργούν αποτελεσματικά και να βοηθούν ουσιαστικά τους παραγωγούς. Η πρόταση συγχωνεύσεων πρέπει να γίνει από τους ίδιους, μοναδικούς γνώστες της κατάστασης στον Νομό και την πολιτική συμβολή σε επόμενο επίπεδο, με σαφείς κανονιστικούς, εκσυγχρονισμένους όρους και κανόνες. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για το θεσμικό τους πλαίσιο, ώστε να μην γίνονται «μπαλάκι» στα Υπουργεία, ακόμα και για την διευθέτηση ενός απλού ζητήματος.

Τέλος, η πρόταση για την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ οφείλει να περιλαμβάνει σύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας των αγροτών με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, ώστε, με όρους διαφάνειας να δοθεί λύση στο θέμα των χρεών των ΤΟΕΒ, για να μην εξισώνονται στα προβλήματα οι συνεπείς με τους ασυνεπείς παραγωγούς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, μπορεί να γίνει μία πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης και των τεχνικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί, ειδικά σήμερα που ξεκινάει η εποχή άρδευσης και που ο ρόλος των ΤΟΕΒ γίνεται ακόμη πιο σημαντικός.

Σε εποχές κρίσης και απόλυτης ανάγκης ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου, οφείλουμε καταφανώς να μην απαξιώνουμε τις δομές/εργαλεία που υποστηρίζουν το έργο των παραγωγών, αλλά να ενισχύουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις προσπάθειές τους. Και οι ΤΟΕΒ είναι βασικό εργαλείο αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής και των προσπαθειών των ανθρώπων της.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου