Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Εκστρατεία της ΕΕ για την προστασία του γόνου των θαλάσσιων ειδών

Εκστρατεία της ΕΕ για την προστασία του γόνου των θαλάσσιων ειδών


Εκδήλωση αφιερωμένη στη βιώσιμη αλιεία στη Μεσόγειο και στην προστασία του γόνου των θαλάσσιων ειδών, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 17 Μαρτίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Μια εκδήλωση, που αποτελούσε τμήμα της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και οργανώθηκε από την Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να ανταλλαγούν ιδέες και απόψεις με αλιείς, επιστήμονες, σεφ της μαγειρικής, διακινητές ειδών αλιείας, εκπαιδευτικούς, μαθητές, οργανώσεις πολιτών, ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι για την κατανάλωση των θαλάσσιων προϊόντων.

«Αφήνω το γόνο να γίνει...γονιός- Τρώω, αγοράζω και πουλάω ψάρι υπεύθυνα», είναι το σύνθημα που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει όλη την αλυσίδα, από τον αλιέα μέχρι τον τελικό καταναλωτή απέναντι στο φαινόμενο της υπεραλίευσης και της γονοκτονίας.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Μαρία Δαμανάκη, «θεωρώντας το γόνο ως λιχουδιά, στερούμε την αναπαραγωγή των ειδών. Κι αυτή την συνήθεια της γονοκτονίας την έχουμε μόνο εδώ στη Μεσόγειο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Βόρειο Θάλασσα». Σύμφωνα με όσα ανέφερε μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ πλέον του 80% των ειδών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Όπως σημείωσε στη σημερινή δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η προστασία του γόνου δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιβεβλημένη πολιτική. Μόνο έτσι θα προστατευθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των παράκτιων περιοχών και το εισόδημα των ψαράδων μας.

«Γι' αυτό και ξεκινούμε και εδώ μια πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών», πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη, η οποία ανακήρυξε τους σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Δημήτρη Σκαρμούτσο και Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ως πρεσβευτές της εκστρατείας. Μάλιστα σχετικό σπότ θα αρχίσει να προβάλλεται δωρεάν από τα τηλεοπτικά κανάλια.

«Η περίοδος είναι κρίσιμη. Τελειώνει μια προγραμματική περίοδος και αρχίζει μια κακουργία και είναι ευκαιρία να υποστηρίξουμε μια αειφορία που θα είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη», τόνισε από την πλευρά του στο χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πρόσθεσε, δε, ότι το υπουργείο κάνει ότι είναι δυνατόν παρόλες τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ υλοποιηθεί δράσεις ενίσχυσης της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υπεραλίευση στο κάθε είδος ψαριού αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Στέριου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Όπως χαρακτηριστικά είπε σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 95% κάθε φορά των αλιευμάτων μπορεί να αποτελεί γόνο. Απηύθυνε σύσταση στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν ανήλικα ψάρια, να αποφεύγουν είδη που κινδυνεύουν και στους σεφ να μην προτείνουν στις συνταγές τους ψάρια που υπεραλιεύονται.

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν επίσης εργασίες από τους μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οποίες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της μαθητικής δραστηριότητας «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός» που οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς του Δικτύου Teachers4Europe.


ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου