Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Συνάντηση Τσαυτάρη με τον Κινέζο πρέσβη με στόχο την στενή συνεργασία των δύο χωρών

Συνάντηση Τσαυτάρη με τον Κινέζο πρέσβη

Συνάντηση Τσαυτάρη με τον Κινέζο πρέσβη

28.03.2014 | 09:17
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 27 Μαρτίου, με το νέο πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ.Zou Xiaolo.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης της ήδη πολύ στενής συνεργασίας των δύο χωρών, στον τομέα των εξαγωγών των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας.

Ο Κινέζος πρέσβης προσκάλεσε τον υπουργό, κ. Τσαυτάρη σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα εξειδικευτούν και θα διερευνηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σύντομα, καθώς μόλις ολοκληρωθεί η μετάφραση στην κινεζική γλώσσα ενός βιβλίου με την ιστορία του ελαιόδενδρου, της ελιάς και του λαδιού, θα το παρουσιάσει ο ίδιος σε ειδική τελετή στην Κίνα. Αυτό, όπως τόνισε, θα δώσει την ευκαιρία για επί τόπου διερεύνηση επιπρόσθετων τρόπων συνεργασίας με εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών, όπως ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον ο κ. Τσαυτάρης τόνισε τη στροφή προς μια γεωργία ποιότητας από μια γεωργία χαμηλού κόστους, που αποτελεί και στρατηγικό σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, καθώς τα ελληνικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αναδειχθούν σε «πρεσβευτές» στις αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό κ. Xiaolo ανέφερε ότι ο Κινέζος καταναλωτής έχει ήδη σταθεί στα ποιοτικά προϊόντα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι πέραν της ποιοτικής γεωργίας η χώρα μας διαθέτει μια πλούσια παράδοση σε προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Κίνα και ζήτησε από την κινέζικη κυβέρνηση να υποστηρίξει τους ποιοτικούς αυτούς δείκτες και την ορθή χρήση τους στην κινεζική αγορά.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ