Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Στο χέρι της τρόικα πάει το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος

Με ενιαία γραμμή για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της τιμής των βιβλίων, καθώς της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος – παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί - θα «αντιμετωπίσει» από σήμερα η κυβέρνηση την τρόικα.
Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επήλθε κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών και, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, «απομένει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές» εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία, ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, ο εν λόγω παράγοντας απάντησε ότι «στόχος είναι ο συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι με κοινή γραμμή για την τρόικα».

Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ