Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές: Κανένα οργανωμένο σχέδιο για ΠΟΠ-ΠΓΕ

Με αφορμή την πολυπροβεβλημένη εκδήλωση του ΥπΑΑΤ για την καταχώρηση του 100ου Π.Ο.Π. ελληνικού αγροτικού προϊόντος, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Μετά το φιάσκο της εκχώρησης των ονομάτων των δύο σημαντικότερων Π.Ο.Π. ελληνικών προϊόντων, της ΦΕΤΑΣ και των ελαιών Καλαμάτας, στη Σιγκαπούρη και στον Καναδά, αποτελεί φιέστα η εκδήλωση του ΥπΑΑΤ για την καταχώρηση 100 ελληνικών αγροτικών προϊόντων ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.

Η παντελής έλλειψη εθνικής στρατηγικής και οργανωμένου σχεδίου τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και την κατοχύρωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δη των Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. διεθνώς και ειδικά στον Π.Ο.Ε., έχει οδηγήσει σε απαξίωση πολλά από τα προϊόντα αυτά. Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι αρκετά από τα Π.Ο.Π. ελληνικά προϊόντα  δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο σε διεθνείς αγορές ή ότι ακόμα υποσκελίζονται στις αγορές αυτές από άλλα ομοειδή τους άλλων χωρών, αλλά υποδεέστερα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε ως χώρα, η προικισμένη από το Θεό και στον αγροτικό τομέα Ελλάδα έχει σαφές προβάδισμα. Όμως, ο χαμηλός δείκτης συλλογικής αποτελεσματικότητας στον τομέα αυτόν αποτυπώνει ευκρινώς την έλλειψη εμπνευσμένης πολιτικής για την επίτευξη ξεκάθαρων στόχων και επιδιώξεων, επωφελών για τους Έλληνες αγρότες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Η σημαντική δυνατότητα παραγωγής νέου πλούτου στη χώρα και δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα προϋποθέτουν διεύρυνση και όχι αποψίλωση της παραγωγικής βάσης, αύξηση και όχι μείωση της αγροτικής παραγωγής και παραγωγικότητας, αξιοποίηση και όχι απεμπόληση της προοπτικής των Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ελληνικών προϊόντων, μεγέθυνση και όχι συρρίκνωση της αγροτικής μας οικονομίας, με στοχευμένες και ουσιαστικές δράσεις και όχι φιέστες, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου".

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου