Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Να αποσυρθεί άμεσα από το νόμο η διάταξη που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι είπαν οι αγρότες στο Σύνταγμα.



Το ψήφισμα των διαδηλωτών αγροτών


Στη οδό Σταδίου βρίσκονταν οι αγρότες που διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας περί τις 13.00 το μεσημέρι, κατευθυνόμενοι στο φορτηγό από Αργολίδα, φορτωμένο με πορτοκάλια, προκειμένου να τα διανείμουν στον αθηναϊκό κοινό.
Το φορτηγό σύμφωνα με το σχεδιασμό των αγροτών επρόκειτο να μεταβεί στο Σύνταγμα για να μοιραστούν τα φρούτα.

Στη συνέχεια οι αγρότες θα πάνε σε βουλή και υπουργείο Οικονομικών για να επιδώσουν το παρακάτω ψήφισμα.

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ
(Αθήνα, 20.12.2013)
 
Στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της χώρας, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας στον άδικο νόμο της Κυβέρνησης, που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
 
Ότι τα προβλήματα καθημερινά οξύνονται στον αγροτικό χώρο και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.

ü Με τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2013 στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς με τα Μνημόνια ο αγροτικός κόσμος έχει ήδη φτάσει σε απόγνωση. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την χώρα από την οικονομική μας αφαίμαξη :

1.      Της μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ                             750 εκατ. ευρώ

2.      Της αύξησης ασφαλιστικής εισφοράς ΟΓΑ                        90 εκατ. ευρώ

3.      Της μείωσης επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες              152 εκατ. ευρώ

4.      Της μείωσης επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου            130 εκατ. ευρώ

5.      Της μείωσης των προγραμμάτων γεωργίας                        25 εκατ. ευρώ

6.      Της έκτακτης εισφοράς στα αγροτικά
φωτοβολταϊκά                                                                    45 εκατ. ευρώ

7.      Της επιβολής φόρου στους αγρότες (ν.4110/2013)           145 εκατ. ευρώ

8.      Της κατάργησης απαλλαγής φόρου Α.Σ.Ο.                       107 εκατ. ευρώ

9.      Της επιβάρυνσης αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ                   40 εκατ. ευρώ
                                                                                                _____________

                                                                                             1.484 εκατ. ευρώ

ü Φαίνεται πως δεν αρκεί στην Κυβέρνηση η αφαίρεση 1,5  δις ευρώ από τις τσέπες των αγροτών και των συνεταιρισμών.

ü Φαίνεται πως δεν ικανοποιείται η Κυβέρνηση από την κατά 93% αύξηση των φόρων που καταβάλλουν οι αγρότες στο διάστημα της τετραετίας 2009-2012.

ü Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση όταν γνωρίζει ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την τελευταία τετραετία κατά 20% και πλέον, με απώλεια 1,4 δις ευρώ.

ü Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση όταν ξέρει ότι το κόστος αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 23% και πλέον, με απώλεια 1 δις ευρώ από το ήδη μειωμένο εισόδημά μας.

ü Φαίνεται να παραβλέπει η Κυβέρνηση τη συνεχή μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, αν και διαπιστώνει την απώλεια 46.000 θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία, αλλά και την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές της χώρας.

ü Φαίνεται ικανοποιημένη η Κυβέρνηση όταν γνωρίζει ότι  ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ απειλεί να βγάλει στο σφυρί ενυπόθηκα δάνεια αγροτικών εκμεταλλεύσεων 120.000 αγροτών.

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση ότι τα δάνεια χιλιάδων αγροτών, που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, αδυνατούν να καλυφθούν, είναι ήδη κόκκινα και με άμεσο κίνδυνο τους πλειστηριασμούς.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ

 
Ότι τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια δεν αποτελούν, για να φορολογηθούν, είδος πολυτελείας. Αντίθετα, συνιστούν έναν από τους πλέον κρίσιμους συντελεστές αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν φορολογούνται αυτούσιοι, παρά μόνο ως προς το εισόδημα που αποφέρουν. Πέραν όμως της καταστρατήγησης αυτής της βασικής οικονομικής αρχής, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο αγροτικό εισόδημα, αποδυναμώνοντας κάθε προσπάθεια και προοπτική για τη στήριξη του αγροτικού τομέα - και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, που χειμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της συνεχούς ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και όχι μόνο.

Τονίζουμε ότι με το νέο χαράτσι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ύψος των 200 εκατ. ευρώ η κατάσταση φθάνει σε αδιέξοδο και όλοι μαζί, με μια φωνή, λέμε : Φτάνει πια

            ΖΗΤΟΥΜΕ
 
Να αποσυρθεί άμεσα από το νόμο η διάταξη που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι στις εκμεταλλεύσεις των αγροτών.

Το ψήφισμα αυτό να σταλεί στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί σήμερα παράσταση εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής στη Βουλή.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου