Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Προτεραιότητες για τον τομέα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Προωθούνται οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες έχουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης από την εισαγόμενη σόγια, την επισιτιστική ασφάλεια, και την ωφέλεια προς το περιβάλλον.
Με το παραπάνω σκεπτικό ο προεδρεύων της ομάδας εργασίας των Copa - Cogeca για τους ελαιούχους σπόρους, κ. Gerard Tubery από τη Γαλλία, περιέγραψε τις προτεραιότητες για τον τομέα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών που περιλαμβάνουν την έρευνα και την καινοτομία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της σχετικής συμβουλευτικής ομάδας, στις 19 Δεκεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Κατά συνέπεια, τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για την δημιουργία θετικού ισολογισμού της ΕΕ σχετικά με τις πρωτεΐνες, ως μέρος της παγκόσμιας πρόκλησης των τροφίμων.
 
Επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα η παραγωγή ελαιούχων σπόρων
 
Εντωμεταξύ, οι τελευταίες εκτιμήσεις για την περίοδο εμπορίας 2013/4 στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Cop – Cogeca, επιβεβαιώνουν πως η παραγωγή κραμβέλαιου επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα φέτος, καθώς είναι κατά 4,2 % πάνω από τα επίπεδα των τελαυταίων ετών.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας των Copa - Cogeca για τους ελαιούχους σπόρους, στις 19 Δεκεμβρίου, όπου αξιολογήθηκε η κατάσταση της αγοράς. Επί του θέματος ο προεδρεύων της συνεδρίασης, κ. Gerard Tubery, δήλωσε «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ - 27 ανήλθε σε 30.390,8 εκατ. τόνους το 2013/4, ποσοστό που είναι μέχρι 4,2 % πάνω από τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Στην ΕΕ - 27 η παραγωγή κραμβέλαιου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,1% για να φτάσει τους 20.928.2 εκατ. τόνους. Παράλληλα, η καλλιέργεια ηλίανθου μειώθηκε ελαφρά κατά 0,6 % σε 8.292,9 εκατ. τόνους».

Και συνεχίζοντας ανέφερε « Η καλή σοδειά θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί μια καλή προσφορά πρωτεϊνών για τον κτηνοτροφικό τομέα της ΕΕ».

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε τον Σύνδεσμο: http://www.copa-cogeca.eu/StatisticsandEconomicAnalysis.aspx

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου