Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΣΕΘ: Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού στη Ρωσία

ΣΕΘ: Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού στη Ρωσία

Οι εξαγωγές φρέσκων ψαριών της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας στη Ρωσία, συνεχίζονται απρόσκοπτα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).
Η ρωσική υπηρεσία κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής εποπτείας (Rosselkhoznadzor), αρμόδια για τον υγειονομικό έλεγχο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, δεν έχει προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών νωπών αλιευμάτων από οποιαδήποτε από τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για εξαγωγές στη Ρωσία, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές θαλασσοκαλλιέργειας στη συγκεκριμένη χώρα ανήλθαν, το 2012, σε 2.500 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού περίπου.
Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, τα ψάρια της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας είναι τα μοναδικά προϊόντα ζωϊκής προέλευσης για τα οποία δεν εφαρμόστηκε από τη ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών.
 
Τα όποια μέτρα ελήφθησαν, προέρχονταν από την ελληνική κτηνιατρική υπηρεσία, σε καθαρά προληπτικό επίπεδο.
 
Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου εξακολουθούν να εξάγουν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατικών υπηρεσιών.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ζήτημα μεταξύ της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν προέκυψε από παραλείψεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση επί της παραγωγικής διαδικασίας.
 
Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση όσον αφορά την ασφάλεια, την ποιότητα ή την προέλευση των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.
 
Απεναντίας οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτουν και σε μερικές περιπτώσεις είναι αυστηρότεροι από αυτούς που προβλέπει η ρωσική νομοθεσία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου