Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Νέα απαγόρευση εντομοκτόνου για την προστασία των μελισσών στην Ευρώπη

Νέα απαγόρευση εντομοκτόνου για την προστασία των μελισσών στην Ευρώπη

Μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε δεκτή από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων που συνεδρίασε στις 15 Ιουλίου, η απαγόρευση της χρήσης του εντομοκτόνου Fipronil, για το οποίο πρόσφατα αναγνωρίστηκε ότι παρουσιάζει έντονο κίνδυνο για την μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην Ευρώπη.
Επί του θέματος, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας, κ. Tonio Borg, δήλωσε: «Πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τον περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών, δεσμεύτηκα να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσω τον πληθυσμό των μελισσών της Ευρώπης και με τη σημερινή συμφωνία με τα κράτη μέλη, όχι μόνο τηρείται αυτή η υπόσχεση, αλλά σηματοδοτείται άλλο ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συνολικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μείωσης των μελισσών στην Ευρώπη».

Σημειώνεται πως 23 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ του περιορισμού, 2 κράτη μέλη ψήφισαν κατά και 3 κράτη μέλη απείχαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν:
- Τον περιορισμό των καλλιεργειών, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Fipronil για την επεξεργασία σπόρων.
- Άδειες που μπορούν να χορηγούνται για την επεξεργασία σπόρων που θα σπαρθούν σε θερμοκήπια. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια και τις κράμβες (όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το μπρόκολο), όπου μπορούν να χρησιμοποιείται μόνο όταν η συγκομιδή των καλλιεργειών αυτών λαμβάνει χώρα πριν από την ανθοφορία
- Τον αραβόσιτο και τον ηλίανθο όπου η χρήση του δεν θα επιτρέπεται πλέον.
 
Τα επόμενα βήματα

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να θεσπίσει το μέτρα αυτό κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Εν συνεχεία θα πρέπει να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ο περιορισμός θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Σπόροι που θα έχουν υποστεί επεξεργασία θα μπορούν να σπαρθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Οι εθνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση ότι οι εν λόγω περιορισμοί θα εφαρμόζονται σωστά.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/index_en.htm
 
Δικτυακός τόπος της EFSA:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3158.htm

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου