Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα οι έλεγχοι για μεταλλαγμένους σπόρους

Στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα οι έλεγχοι για μεταλλαγμένους σπόρους

«Κρατάμε την Ελλάδα ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για την ανάθεση στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα της διενέργειας εργαστηριακών αναλύσεων σε συμβατικούς σπόρους σποράς για την παρουσία προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
Η απόφαση προωθήθηκε για υπογραφή στο συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
 
Με την παρούσα απόφαση ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα συνδράμει το Σταθμό Ελέγχου Σπόρων του ΥπΑΑΤ στον έγκαιρο έλεγχο των δειγμάτων σπόρων σποράς, καθώς παρουσιάζεται σημαντική αύξηση εισαγωγής και διακίνησής τους πριν τη φθινοπωρινή και εαρινή σπορά (Ιούλιος- Αύγουστος και Δεκέμβριος- Μάιος). Η δαπάνη των εργαστηριακών ελέγχων, που αφορά στην περίοδο 2013-2014, είναι 40.000 ευρώ και καλύπτεται από τις πιστώσεις του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Ο διπλασιασμός της δαπάνης σε σχέση με την περίοδο 2012-2013, όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν  20.000 ευρώ, απορρέει από το διπλασιασμό των ελεγχόμενων δειγμάτων, με σκοπό την καλύτερη εποπτεία των σπόρων σποράς που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια.
 
Μετά την υπογραφή της απόφασης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής: «Κρατάμε την Ελλάδα ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα. Προβαίνουμε σε απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή. Θέλουμε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι βάζουν στο πιάτο τους.
Διπλασιάσαμε τον αριθμό ελέγχων, έτσι ώστε να έχουμε ακόμη πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το εργαστήριο του ΥπΑΑΤ ελέγχουν και φροντίζουν οι σπόροι σποράς να είναι καθαροί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η πρωτογενής μας παραγωγή διακρίνεται για την ποιότητά της. Την προστατεύουμε και την αναδεικνύουμε».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου