Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

"Κίνδυνος από την πώληση πουλερικών"




Σε ενδεχόμενους κινδύνους από την πώληση πουλερικών, σε λαϊκές αγορές και σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, τα οποία μεταφέρονται με φορτηγά, στοιβαγμένα, υπό άθλιες συνθήκες επισημαίνει με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, Ιωάννη Στουρνάρα και Νίκο Δένδια.

Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς: «καθημερινά γίνονται καταγγελίες, από πολλές περιοχές στην Κρήτη, στην Αττική και σε ολόκληρη την περιφέρεια, για ρομά με φορτηγά που πουλούν στοιβαγμένα σε άθλιες συνθήκες όλων των ειδών των πουλερικά σε διάφορα σημεία πάνω σε δρόμους και λαϊκές αγορές».
Παρόλο που γίνονται καταγγελίες για το φαινόμενο, στις δημοτικές αστυνομίες, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την ΕΛΑΣ, δεν υπάρχει καμία βελτίωση, αφού το μόνο που συμβαίνει, είναι η δημοτική αστυνομία να τους απομακρύνει, χωρίς να επιβάλει το παραμικρό πρόστιμο βάσει του νόμου. Το αποτέλεσμα είναι την επόμενη μέρα, τα φορτηγά να επανέρχονται στα «πόστα» τους.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι: «το φαινόμενο αυτό, εκτός του ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση των συνθηκών ευζωίας των ζώων, πολλά από τα οποία πεθαίνουν, αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ενόψει του Πάσχα, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς τα φορτηγά αυτά έχουν σχεδόν κατακλύσει τους δρόμους και τις λαϊκές αγορές».
Οι Υπουργικές Αποφάσεις 276863 /10.5.2006, 258971/4.9.2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με «την θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίπη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) ορίζουν ότι «απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές ή δρόμους». Επιπλέον στις δύο πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις ορίζονται και οι προϋποθέσεις ευζωίας τους (π.χ. αν είναι εκτεθειμένα, οι συνθήκες συνωστισμού, ακατάλληλα κλουβιά, κ.λπ.).
Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος με καθημερινούς ελέγχους σε οχήματα μεταφοράς και εμπορίας πτηνών και την κατάσχεσή τους όταν δεν τηρούνται οι - από το νόμο - οριζόμενες προϋποθέσεις.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου