Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Συνεχίζεται η κόντρα για το φόρο στα αγροτεμάχια


Συνεχίζεται η κόντρα για το φόρο στα αγροτεμάχια ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα, την ώρα που η νέα συνάντηση της τρικομματικής για το θέμα μεταφέρεται για την Τετάρτη.
Για τα αγροτεμάχια, το σενάριο που εξετάζεται σε αυτή την φάση είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 10-13 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα,αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ.


Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.


Στα σχέδια που γίνονται για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα , 800 εκατ. ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.


Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι εάν απαλλαγούν τα αγροτικά ακίνητα, τότε το επιπλέον βάρος θα πρέπει να «πέσει» στα αστικά ακίνητα.


Συνολικά 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μέρος αυτών απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.


Ωστόσο, τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις και δεν είναι βέβαιο ότι οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναινέσουν, αν το σενάριο περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων πάρει τον χαρακτήρα επίσημης κυβερνητικής θέσης.


Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο πρέπει να παρουσιάσει μία τεκμηριωμένη πρόταση στην τρόικα από την οποία να προκύπτει ότι είναι σε θέση να βεβαιώσει φόρους στα ακίνητα 3,1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά ώστε να μπορέσει στο τέλος να εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου θα καταργηθούν το έκτακτο τέλος και ο ΦΑΠ.
ΠΗΓΗ  : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου