Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Νίκος Γκίζας πρόεδρος ΕΑΣ Άρτας Φιλιπιάδας :«Πιο πολλά τα άνθη από τα φύλλα»



«Πιο πολλά τα άνθη από τα φύλλα»

Τις εξελίξεις σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ, την πορεία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, αλλά τις προσδοκίες για την παραγωγή του 2013 μετέφερε στα τοπικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας Νίκος Γκίζας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Μεγάλη Τρίτη.

Επιστροφή ΦΠΑ και ΟΣΔΕ
Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες έγινε μια ακόμη συνάντηση, σε κεντρικό επίπεδο, φορέων στην Αθήνα όπου υπήρξε μια πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ για το 2012 και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν νέες αδυναμίες στο σύστημα, οι οποίες αναμένεται να βελτιωθούν άμεσα. Σημείωσε ακόμη πως μετά το Πάσχα θα καταχωρηθούν τα τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ και πως για να συνεχιστεί η διαδικασία είναι απαραίτητη η υπογραφή μιας υπεύθυνης δήλωσης σε διαφορετική περίπτωση οι αιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές. Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση και προς τους παραγωγούς που ήδη έχουν καταθέσει τα τιμολόγιά τους να προσέλθουν ξανά στα γραφεία του Συνεταιρισμού για να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση. Σημείωσε ωστόσο πως η διαδικασία γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς όμως να ευθύνεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός αλλά το ασαφές πλαίσιο της πολιτείας. « Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ γι΄αυτό θέλω να ενημερώσω όλους τους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής που έχουν καταθέσει τιμολόγια είτε μόνοι τους στα γραφεία μας είτε στους παλιούς προέδρους των συνεταιρισμών στα χωριά τους, να έρθουν σε επαφή μαζί τους ή να έρθουν κατευθείαν σε μας, γιατί θα πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση εις διπλούν. Ένα αντίτυπο κρατάνε οι ίδιοι κι ένα στο αρχείο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της διαδικασίας. Χωρίς να υπογράψουν αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις, δεν γίνονται δεκτές από το σύστημα οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Άρα είναι απαραίτητο μετά το Πάσχα να έρθουν σε επαφή είτε με το αρμόδιο τμήμα του ΦΠΑ εδώ στην οργάνωση είτε με τους πρώην προέδρους των κατά τόπους συνεταιρισμών», δήλωσε για το θέμα ο κος Γκίζας.
Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ που ξεκίνησε στις 22 Απριλίου ανέφερε πως η προσέλευση των ενδιαφερομένων αυτό το διάστημα ήταν μειωμένη και πως μετά το Πάσχα τα γραφεία εφόσον θα υπάρχει κίνηση θα είναι ανοιχτά για να εξυπηρετούν το κοινό πρωί και απόγευμα. « Είναι κρίμα να χαθεί αυτή τη χρονική στιγμή είναι κρίμα να χαθεί έστω και ένα cents», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πιο πολλά τα άνθη από τα φύλλα»
Ιδιαίτερα καλή αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή στα εσπεριδοειδή σύμφωνα με τον κο Γκίζας ο οποίος δήλωσε πως «είναι περισσότερα τα άνθη στα δέντρα απ΄ότι τα φύλλα». «Έχει βουήξει ο τόπος όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει. Είναι περισσότερα τα άνθη στα δέντρα από τα φύλλα. Εύχομαι να πάει καλά το υπόλοιπο της περιόδου ούτως ώστε με μια πολύ καλή, με μια πολύ μεγάλη σοδιά να μπορέσουμε να απολαύσουμε και καλές τιμές για να στηριχθεί λίγο το εισόδημα του εσπεριδοπαραγωγού ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν είχε και το καλύτερο εισόδημα», είπε μεταξύ άλλων.
Μεγάλη ακαρπία στα ακτινίδια
Άσχημη ωστόσο θα είναι οι χρονιά για τους ακτινιδοπαραγωγούς αφού παρατηρείται μεγάλη ακαρπία στα ακτινίδια. Μάλιστα μετά το Πάσχα ο Συνεταιρισμός θα στείλει σχετική επιστολή – αναφορά προς τον ΕΛΓΑ για να παρακολουθηθεί το φαινόμενο αφού μετά από πάρα πολλά χρόνια παραγωγής θα είναι η πρώτη χρονιά που «θα έχουμε ελάχιστη παραγωγή», μήπως και «μπορέσει να καλύψει τους παραγωγούς». Ο κος Γκίζας σημείωσε πως οι ακτινιδοπαραγωγοί του μεταφέρουν ότι «δυστυχώς η ανθοφορία και η καρπόδεση στα ακτινίδια είναι σε ελάχιστο βαθμό».

Σημαντικό εξαγωγικό ενδιαφέρον
Σχετικά με τις εξαγωγές ανέφερε ότι φέτος το εξαγωγικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικό, όμως λόγω της ακαρπίας δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί η ζήτηση που υπήρχε στα προϊόντα. Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν αγορές που θέλουν τα προϊόντα μας και πως αυτό το διαπίστωσαν και μέσα από τη λειτουργία του συσκευαστηρίου του Συνεταιρισμού. « Οι ποσότητες ήταν μειωμένες κι ήταν ένας λόγος που δεν μας έβαλε σε όλες τις αγορές. Ελπίζουμε με την υπερπαραγωγή που θα έχουμε την επόμενη σεζόν να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις αγορές ούτως ώστε να κάνουμε ένα πρώτο μικρό βήμα για να μπούμε στις αγορές που όπως φαίνεται ανοίγουν για τα καλά για εσπεριδοειδή», είπε και πρόσθεσε πως «λειτουργώντας το Συσκευαστήριο είδαμε πως αγορές υπάρχουν και οι πόρτες είναι ανοιχτές αρκεί να παράγεις σωστό, ποιοτικό προϊόν και να το παραδίδεις τη στιγμή που θέλει ο πελάτης. Είναι κάποιες ανάγκες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθείς για να μπεις στις αγορές».
Έλλειμμα συνεταιριστικής συνείδησης
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός για να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για τις αγορές επεσήμανε πως η μεγαλύτερη δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί είναι το έλλειμμα συνεταιριστικής συνείδησης των παραγωγών ώστε «να μπορούμε και στις αγορές να είμαστε πιο δυνατοί» «Υπάρχουν αγορές», είπε, «δυστυχώς όμως πάμε την τελευταία στιγμή για να χτυπήσουμε τις πόρτες». « Με μια μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένη και συντονισμένες προσπάθειες πιστεύω ότι οι αγορές και οι πόρτες θα ανοίξουν ούτως ώστε να έχουν καλύτερη τύχη τα προϊόντα της περιοχής μας», και «να μην έρχονται κατά καιρούς τυχοδιώκτες στην περιοχή μας με “πέτσινες” επιταγές να παίρνουν τη σοδιά, να φεύγουν και “μην είδατε τον Παναή”», είπε ο κος Γκίζας. «Θέλουμε τον παραγωγό δίπλα μας, τον θέλουμε φίλο συνεργάτη», είπε, για το λόγο αυτό σύντομα θα εκσυγχρονιστεί και το κατάστημα αγροεφοδίων του Συνεταιρισμού έτσι ώστε ο παραγωγός που θα τους εμπιστευθεί να μπορέσει να απολαύσει και σωστή παραγωγή και προώθηση του προϊόντος του προς τις αγορές.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου