Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Λύσεις για κτηνοτρόφους – βοσκότοπους με νέο νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Θ. Τσαυτάρης

Λύσεις για κτηνοτρόφους – βοσκότοπους με νέο νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Θ. Τσαυτάρης

Αρκετά σημεία που αφορούν στους κτηνοτρόφους και στα βοσκοτόπια και στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες έδωσε στη βουλή ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντωνίου Μπέζα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του ν. 4061/2012 για τη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους.

«Όπως περιγράψατε το πρόβλημα, δημιουργούνται δύο θέματα, τι γίνεται στις περιπτώσεις που έχουμε εκατό ή και περισσότερα στρέμματα και τι γίνεται με τα τιμήματα που ζητούν πλέον οι περιφέρειες προκειμένου να κάνουν τους διαγωνισμούς και να δώσουν τα βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους», είπε ο κ. Τσαυτάρης, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε κάποια στοιχεία του νέου νομοσχεδίου.

«Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, στο νέο νόμο που καταθέτουμε εντός των αμέσως επόμενων ημερών -και κυριολεκτώ λέγοντας στις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή αύριο, μεθαύριο, ουσιαστικά είναι έτοιμος και θα κατατεθεί στη Βουλή- προβλέπονται λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα μονιμότερες, δηλαδή αίρεται γι’ αυτήν την περίπτωση των βοσκοτόπων το όριο των εκατό στρεμμάτων που δημιουργεί τα προβλήματα που περιγράψατε. Στον ίδιο νόμο, επίσης, αίρονται και τα προβλήματα εκείνα όπου -όπως προβλέπονταν αρχικά στον παλιό νόμο που περιγράψατε- έπρεπε να δίνει κανείς υποχρεωτικά 5 ευρώ το στρέμμα. Στο νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και την ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ -μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους- προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος, όπως και εσείς περιγράψατε».

«Στο νόμο αυτό ρυθμίζεται ένα θέμα με την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με απλό τρόπο, όπως επίσης και η νομιμοποίηση παλαιότερων σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων, που έχουν στάβλους στις δικές τους εκτάσεις», κατέληξε ο υπουργός.

Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για το θέμα

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου