Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σφαγή δημάρχων για τα Farmers’ Markets


Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Περιθώριο για επιτήδειους, που βλέπουν ως άλλo ένα «μέσο» για κέρδη τα farmers’ markets, αφήνει το ότι μένουν ακόμα χωρίς θεσμικό πλαίσιο.
Στο παιχνίδι μπήκαν πρώτα οι Δήμοι που είδαν μια ευκαιρία να παρακάμψουν τις λαϊκές αγορές, οι οποίες τείνουν να λειτουργούν πλέον αυτόνομα. Οι έμποροι, επίσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάπτυξη τέτοιων Αγορών Αγροτών ή ψάχνουν να εισέλθουν με όποιο τρόπο μπορούν, ενώ οι καταστηματάρχες και τα σούπερ-μάρκετ νιώθουν ότι απειλούνται.
Το σίγουρο είναι ότι η θεσμοθέτηση των farmers’ markets κινείται με αργούς ρυθμούς. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είxε και την πρωτοβουλία της δημιουργίας τους, δεν έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται. Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, έχουν ήδη έτοιμα καταστατικά και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες μιας νόμιμης Αγοράς Αγροτών, στα πρότυπα του εξωτερικού. Το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε, πάντως, στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο νομιμοποιεί τη λειτουργία λαϊκών αγορών με τη συμμετοχή αποκλειστικά παραγωγών τις Κυριακές. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις στα παρακάτω θέματα:
1. Οι Αγροτικές Αγορές θα λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα.
2. Ειδική μέριμνα ώστε οι συμμετέχοντες σε αυτές τις αγορές να πωλούν αποκλειστικά και μόνο προϊόντα παραγωγής τους. Για το λόγο αυτό θα είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η έκδοση μίας ειδικής κάρτας, η οποία θα αποτελεί το «εισιτήριο» των παραγωγών στις Αγροτικές Αγορές. Μάλιστα, με την έκδοση αυτής της κάρτας θα προσδιορίζονται οι παραγωγικές δυνατότητες του κάθε παραγωγού και κατά συνέπεια και οι ποσότητες που θα μπορεί να διοχετεύσει στις Αγροτικές Αγορές.
3. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι Αγροτικές Αγορές έχουν ως σκοπό να δώσουν στους παραγωγούς τη δυνατότητα να εμπορευτούν απευθείας την παραγωγή τους, χωρίς να παρεμβάνουν άλλοι σε αυτή τη διαδικασία.
4.  Στις Αγροτικές Αγορές θα συμμετέχουν τοπικοί παραγωγοί με σκοπό να τονωθεί η τοπική αυτάρκεια και να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των πόλεων να έχουν πρόσβαση σε τοπικά προϊόντα ποιότητας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτάρκεια σε κάποια περιοχή θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των παραγωγών που συμμετέχουν στις Αγροτικές Αγορές να δεχθούν παραγωγούς και από άλλες γειτονικές περιφερειακές ενότητες.
Επίσης, θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, οι οποίες θα αφορούν τη λειτουργία των συγκεκριμένων αγορών (συνθήκες υγιεινής και αγορανομικές διατάξεις), προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη λειτουργία τους.
Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις»,  που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, περιλαμβάνεται διάταξη για τις Αγορές Αγροτών (Farmers’ Markets). Στην παράγραφο 10 του άρθρου 42 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «το άρθρο 8 του π.δ. 51/2006 (Α΄53) αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 8
Λειτουργία Λαϊκών Αγορών
1. «Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, εκτός των επισήμων ή τοπικών αργιών. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και τις Κυριακές αποκλειστικά με τη συμμετοχή παραγωγών, σε χώρους που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
2. Το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθορίζεται για μεν τις λαϊκές αγορές αρμοδιότητας των Οργανισμών λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά περίπτωση, για δε τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειών της χώρας με αποφάσεις των οικείων οργάνων των Δήμων του ν.3463/2006.»
ΠΗΓΗ : agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου