Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Άγνωστο πότε θα πληρωθεί ο ΦΠΑ του 2012

De minimis και Άρθρο 68 πριν το Πάσχα θα λάβουν οι κτηνoτρόφοι

Σύγχυση, που υπάρχει φόβος να οδηγήσει και σε μεγάλες καθυστερήσεις και μειώσεις στα ποσά που θα επιστραφούν από τον ΦΠΑ του 2012, επικρατεί γύρω από τη φετινή διαδικασία συγκέντρωσης των τιμολογίων.
Οι παραβάσεις που έχει διαπιστώσει το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, αντί να οδηγήσουν σε μία απλοποίηση του καθεστώτος επιστροφής του φόρου, έχουν σαν συνέπεια ακριβώς το αντίθετο: Η διαδικασία να γίνει τόσο περίπλοκη που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και πώς. Και το πιο σημαντικό: Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με υπευθυνότητα για το πότε θα καταβληθεί η επιστροφή του ΦΠΑ για το 2012, καθώς η συγκεκριμένη εγκύκλιος, που δημοσίευσε και η εφημερίδα Agrenda, δίνει περιθώριο πληρωμής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου!
Μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ τα ζωικά πριμ;
Έντονο προβληματισμό στις τάξεις και τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Δευτέρας 8 Απριλίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, για πληρωμή 35 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα πληρωθούν «την εβδομάδα από 22 έως 26 Απριλίου 2013 και αφορούν τους παραγωγούς ορεινών περιοχών για τις κατηγορίες:
Α) αιγοπρόβειου κρέατος,
Β) βοείου και μοσχαρίσιου κρέατος για τις θηλάζουσες αγελάδες
Γ) μοσχίδες αναπαραγωγής
Στους παραπάνω, τα επιπλέον ποσά ενίσχυσης στο πλαίσιο του de minimis ύψους 7.500.000 ευρώ. Δηλαδή, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 35.000.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2010, τα χρήματα του άρθρου 68 για τις παραπάνω κατηγορίες είναι 2,6 εκατ. ευρώ για τις μοσχίδες αναπαραγωγής, 11 εκατ. ευρώ για τις θηλάζουσες αγελάδες και 26 εκατ. ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση de minimis που έχει απομείνει για τους ορεινούς αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους είναι 3,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την απόφαση του 2012 του κ. Τσαυτάρη, που μιλούσε για 12,5 εκατ. ευρώ σε όλους τους αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους, εάν αφαιρεθούν τα 9,1 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στις 29 Ιανουαρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους «πεδινούς» δικαιούχους. Συνολικά, ο υπολογισμός μας βγάζει 43,1 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να λάβουν οι κτηνοτρόφοι πριν το Πάσχα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει διευκρίνιση από το ΥΠΑΑΤ για τη διαφορά σε σχέση με τα 35 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν.
Όσον αφορά την ημερομηνία πληρωμής, οι πληροφορίες της Agrenda και του Agronews επιμένουν ότι πιθανότερες ημέρες είναι οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα η Δευτέρα ή Τρίτη, πριν την Πρωτομαγιά.
ΠΗΓΗ : agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου