Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca στις περικοπές των άμεσων ενισχύσεων



Αυστηρή κριτική στις περικοπές των άμεσων ενισχύσεων από τις Copa - Cogeca

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, για τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή στις 28 Μαρτίου, με τις οποίες προτείνεται μείωση των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 5%, περίπου, το 2013.
Όπως τόνισαν, οι εν λόγω περικοπές δεν ήταν προγραμματισμένες και θα θέσουν σε κίνδυνο σημαντικές επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει από τους αγρότες για το 2013, εμβαθύνοντας την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Οι αγρότες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν για το έτος 2013 και δεν είχαν λάβει υπόψη αυτή τη νέα περικοπή, η οποία έρχεται ως ένα πλήρες σοκ. Με κόστος παραγωγής που μόλις καλύπτεται από τις τιμές της αγοράς, της οποίας η αστάθεια είναι σε άνοδο, οι περικοπές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί. Το εισόδημα των αγροτών είναι ήδη στο μισό του επιπέδου των μέσων αποδοχών και πολλοί, ειδικά στις χώρες του Νότου, πλήττονται άσχημα από την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Με σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους να απασχολούνται στο Ευρωπαϊκό αγροτοδιατροφικό τομέα, αυτή η τελευταία κίνηση απειλεί την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ εμβαθύνοντας την κρίση σε αυτές. Καλώ τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς γεωργίας της ΕΕ να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της ΕΕ στο μέλλον, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο αγροτοδιατροφικό τομέα που θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων».

Όπως σημειώνουν οι Copa-Cogeca, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπάρξει μείωση της τάξης του 4,98% των άμεσων ενισχύσεων βάσει των δεδομένων του 2013. Η περικοπή αυτή, η οποία πυροδοτήθηκε από το μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας, έρχεται μετά από την απόφαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-20, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια ευρώ από ό, τι είχε προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου