Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Καλή η φετινή σοδειά σιτηρών, πτώση αναμένεται στην Ε.Ε. για το νέο έτος


Μετά από μια επιτυχή σοδειά το 2014, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 322.400.000 τόνους, οι εξαγωγές σιταριού θα είναι σε καλό επίπεδο και τα αποθέματα σιτηρών της ΕΕ στο μέγιστο τους. Όμως οι νέες εκτιμήσεις για τις φυτεύσεις σιτηρών της ΕΕ σχετικά με την παραγωγή του 2015 δείχνουν πτώση της τάξης του 5,3% και η σοδειά υπολογίζεται στους 305. 000.000 τόνους.
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa- Cogeca εγείροντας ανησυχίες για τις ελλείψεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα, μιλώντας επί του θέματος ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Max Schulman, είπε ότι «η επιτυχημένη φετινή συγκομιδή επιβεβαιώθηκε, ανερχόμενη συνολικά σε 322.400.000 τόνους. Αλλά η ποιότητα ήταν χαμηλή σε ορισμένα κράτη μέλη, λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί»

«Με πολλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα σταδιακά να αποσύρονται σε σταθερή βάση, πολλά από τα μέλη μας έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη προστασίας των καλλιεργειών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Το επόμενο έτος, οι φυτεύσεις αναμένεται να είναι ελαφρώς προς τα κάτω κατά 0,9% με αποτέλεσμα αναμενόμενη περικοπή της παραγωγής σε ποσοστό 5,3%. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια καλή εργαλειοθήκη στην διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων: φυτών ανθεκτικών στις ασθένειες, νέων και καλύτερων ποικιλιών, έρευνα και ανάπτυξη, καλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να πάρουμε το μέγιστο δυναμικό από τις καλλιέργειες μας και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων», τόνισε.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου