Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Copa-Cogeca: Η νέα ΚΑΠ πρέπει να λάβει υπόψη τα οφέλη των συνεταιρισμών για τους αγρότες



Τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνεταιρισμοί στην παροχή βοήθειας προς τους αγρότες, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερα μερίδια από τις λιανικές τιμές των προϊόντων τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων καθώς και στην ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά, επιβεβαιώνει σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ευρήματα της οποίας ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca να ληφθούν υπόψη από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. στην τελική συμφωνία για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων δόθηκε στην δημοσιότητα στις 26 Μαρτίου καθώς ξεκινούν τριμερείς συνομιλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν σε τελική συμφωνία τον Ιούνιο.
 
Η εν λόγω έκθεση αποτελείται από 78 αναφορές σχετικές με την υποστήριξη των συνεταιρισμών προς τους αγρότες, που μόλις εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δείχνει ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας προς τους γεωργούς για καλύτερα μερίδια προστιθέμενης αξίας από την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος τους. Γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια αγοραστική δύναμη λίγων λιανοπωλητών.

Οι αναφορές εξετάζουν την κατάσταση στα 27 κράτη μέλη και δείχνουν ότι, όταν οι συνεταιρισμοί έχουν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, το επίπεδο τιμών σε μια περιοχή μπορεί να αυξηθεί για τους αγρότες και η αστάθεια της αγοράς μπορεί να μειωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η μεταβλητότητα στις αγροτικές αγορές είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αυτή τη στιγμή. Δείχνουν επίσης ότι οι συνεταιρισμοί είναι πιο σημαντικοί σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες χώρες, όπως τα γαλακτοκομικά και τα οπωροκηπευτικά, για παράδειγμα. Η ένταση των στρατηγικών μάρκετινγκ των επωνύμων προϊόντων διαφέρουν επίσης ανά τομέα, κυρίως στα γαλακτοκομικά και τους οίνους και σε μικρότερο βαθμό στα οπωροκηπευτικά και στο ελαιόλαδο. Οι συνεταιρισμοί είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της πρόσβασης στην αγορά και στη μείωση της αβεβαιότητας των πληρωμών για τους αγρότες, αναφέρει η έκθεση. Αναφέρει, επίσης, ότι οι προσαρμογές στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού θα ήταν χρήσιμες για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Μιλώντας επί του θέματος στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Οι Copa-Cogeca χαιρετίζουν θερμά τη δημοσίευση των εκθέσεων αυτών που δείχνουν τα οφέλη της οργάνωσης των αγροτών σε συνεταιρισμούς.

Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αντανακλώνται στη νέα ΚΑΠ. Το δυναμικό των γεωργικών συνεταιρισμών, θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως. Χαιρετίζω ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την πρόταση για επέκταση της κάλυψης των προϊόντων για αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών, όπως συνεταιρισμοί - είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η θέση των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων με την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών για να μπορέσουν οι αγρότες να απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά. Όμως, οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, πρέπει να έχουν προτεραιότητα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη στη νέα ΚΑΠ, προκειμένου να συμβάλουν στη διασφάλιση ότι θα έχουμε και στο μέλλον ένα βιώσιμο αγροτοδιατροφικό τομέα».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου