Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Βλέπει «χωριό» το νέο ΕΣΠΑ

    Οδηγός για αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης

    Ζωηρές διεργασίες σε αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού που θα τονώσει την επιχειρηματκότητα και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, έδειξε η πρώτη επίσημη συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 που έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής).
    Με βαριά την σκιά της 5χρονης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά δεν επιτρέπονται τα λάθη και τα κονδύλια του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου θα πρέπει... να πιάσουν τόπο.
    Οι πόροι αυτοί  αποτελούν το βασικό «εργαλείο» και ταυτόχρονα την τελευταία ευκαιρία για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι ζυμώσεις των εμπλεκομένων για το ποιοι από τους βασικούς τομείς θα ωφεληθούν περισσότερο ή λιγότερο. 
    Οι Περιφέρειες
    Το κέντρο αυτής της μάχης θα είναι στην περιφέρεια, στην οποία θα κατευθυνθούν οι περισσότεροι πόροι, αφού τα Εθνικά Τομεακά Προγράμματα θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα οι ενισχύσεις υπολογίζονται σε 16 δις. ευρώ και το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες κονδυλίων.
    Στο τραπέζι, και όχι μόνο για τον αγροτικό τομέα, βρίσκεται η πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη για τον διαχωρισμό της χώρας σε ορεινή, πεδινή και νησιωτική, ως μοντέλου για την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η πρόταση αυτή, που υποστηρίζεται και από την Task Force του Χ. Ράιχενμπαχ συνιστά μία νέα οπτική, που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα είναι συμβατό με τις λογικές διαφοροποίησης της παραγωγής, που υιοθετούνται στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο είναι ο αγροτικός τομέας να «κουμπώσει» με τους υπόλοιπους τομείς, όπως ο τουρισμός, η μεταποιητική βιομηχανία και το λιανεμπόριο. 
    Μιλώντας στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως το πιο σημαντικό «εργαλείο» για την ανάκαμψη και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, επισημαίνοντας ότι το 75% των δημοσίων επενδύσεων στηρίζεται στα κοινοτικά κονδύλια. Ο Α. Σαμαράς προσδιόρισε στα 36,5 δις. το σύνολο της αναπτυξιακής παρέμβασης, υπολογίζοντας την κοινοτική, εθνική και ιδιωτική συμμετοχή. 
    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαρκή συναγερμό, τονίζοντας ότι έχει σταλεί ειδικός φάκελος σε κάθε υπουργείο, με τους άξονες, που θα πρέπει να κινηθεί. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να ταυτιστεί με ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία με στόχο το 2014 να αντιστραφεί η αρνητική πορεία και η χώρα να περάσει σε ανάπτυξη.
    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα στην στήριξη της επιχειρηματικότητα, της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βασική επιδίωξη είναι τα Εθνικά Τομεακά Προγράμματα να είναι περιορισμένα  και να έχουν σαφή όρια τόσο μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με τα περιφερειακά.
    Τα επιχειρησιακά
    Το χρονοδιάγραμμα για το νέο ΕΣΠΑ, προβλέπει την διοργάνωση εντός του Απριλίου 13 αναπτυξιακών ημερίδων στις περιφέρειες, την πραγματοποίηση τον Ιούνιο του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα. Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η κατάρτιση των προγραμμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την τελική έγκριση έως το τέλος του έτους και την άμεση υλοποίηση από τις αρχές του 2014.
    Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και επεσήμανε την ανάγκη να μην  επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και τα κοινοτικά κονδύλια να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Ο επίτροπος τόνισε την ισχυρή περιφερειακή διάσταση του προγράμματος, προειδοποιώντας ότι τα κονδύλια θα εκταμιεύονται υπό την προϋπόθεση ότι οι περιφέρειες προχωρούν στην «έξυπνη εξειδίκευση» και αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κάθε μία διαθέτει.
     ΠΗΓΗ : agronews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου