Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Με το βλέμμα στις τράπεζες ο στεγνός Απρίλης

Οι αγρότες αναζητούν ενημέρωση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Με τον μήνα Απρίλιο να διαφαίνεται «στεγνός» από σοβαρές πληρωμές κάθε είδους ενισχύσεων, οι αγρότες μπαίνουν στο χωράφι σε... δύο ταχύτητες για την εαρινή καλλιεργητική περίοδο. Όσοι έχουν αποθέματα ρευστού, τρέχουν με τα «1.000» για την προετοιμασία και την επιλογή του καλλιεργητικού τους «καλαθιού», είτε αυτό αφορά προϊόντα υψηλού κόστους και υψηλής προσόδου, είτε εξασφάλιση περισσότερων στρεμμάτων.
Όσοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της νέας περιόδου, απλά πηγαινοέρχονται στα γεωπονικά καταστήματα ή στα τοπικά παραρτήματα Πειραιώς και Αγροτικής, αναζητώντας κάποια πηγή πίστωσης.
Με δεδομένο ότι ετοιμάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον όμιλο Πειραιώς-ΑΤΕ, πολλοί θα σπεύσουν να μάθουν από τους διευθυντές των τοπικών καταστημάτων εάν και πώς μπορούν να επωφεληθούν, όσο έχουν καιρό.
‘Αρθρο 68 και εξισωτική
Εξάλλου, για τη Μεγάλη Εβδομάδα μεταφέρονται όλες οι πρόσθετες ενισχύσεις του Άρθρου 68, μαζί με την εξισωτική αποζημίωση για το 2012, όπως έχει γράψει η Agrenda.
Τότε θα πληρωθεί και το υπόλοιπο των ενισχύσεων de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ζώων που έχουν εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά ενώτια ή στομαχικό βώλο. Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα ποσά που θα δοθούν ανά κτηνοτρόφο στους ορεινούς, μετακινούμενους, αλλά σίγουρα είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις ανάγκες τους και με βάση τις μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν χρεωθεί για τις ζωοτροφές του χειμώνα που πέρασε.
Οι πληρωμές μέχρι τώρα έγιναν κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων κάθε εκμετάλλευσης. Μόλις, πάντως, δουν στους λογαριασμούς το ποσό που αναλογεί στον καθένα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες, γι’ αυτό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγει να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
ΠΗΓΗ : agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου