Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Ελεύθερη η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης


Το δρόμο για την καλλιέργεια ενός παρεξηγημένου φυτού, της κλωστικής κάνναβης, ανοίγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Οπως έγινε γνωστό, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη με την οποία διαχωρίζεται η κλωστική κάνναβη από τα φυτά που συνδέονται με την παραγωγή εξαρτησιογόνων ουσιών.
Τα «kannabi shops» (όπως αυτό της φωτογραφίας), που πωλούν προϊόντα από κλωστική κάνναβη, θα... βγουν και πάλι στη νομιμότητα μετά τα όσα προβλέπονται στο ν/σ για τα ναρκωτικά Τα «kannabi shops» (όπως αυτό της φωτογραφίας), που πωλούν προϊόντα από κλωστική κάνναβη, θα... βγουν και πάλι στη νομιμότητα μετά τα όσα προβλέπονται στο ν/σ για τα ναρκωτικά Αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις, που αναμένεται να προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, αναμένεται να επιτραπεί η κλωστική κάνναβη (cannabis sativa L) για την παραγωγή υφασμάτων και άλλων προϊόντων. Η κλωστική κάνναβη δεν αποτελεί εξαρτησιογόνα ουσία αλλά προσοδοφόρα καλλιέργεια για την παραγωγή χαρτιού, προϊόντων υφαντουργίας, κατασκευών, κ.ά.
Ηδη από το 2002 η «Ελευθεροτυπία» είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχετικής μελέτης. Σε δημοσίευμά μας, στις 10/9/2002, είχαμε επισημάνει ότι σε μελέτη για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην Ελλάδα αναφέρεται ότι «η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Μελέτη
Η πρωτοβουλία για τη μελέτη αυτή προήλθε από τη γενική διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και από το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον υπουργό Γεωργίας και χρηματοδοτήθηκε με 7.000.000 δραχμές.
Από τότε είχαμε επισημάνει ότι η αποδοχή της μελέτης αυτής και η τυχόν έγκρισή της θα ανοίξουν ουσιαστικά το δρόμο για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα, που μάλιστα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο τίτλος της μελέτης είναι «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα». Ο τότε γενικός διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ, Σ. Βυζαντινόπουλος, σημειώνει, μάλιστα, στον πρόλογο της εργασίας αυτής, που έγινε τον Μάρτιο του 2000:
«Η μελέτη αυτή έγινε την πλέον επίκαιρη χρονικά στιγμή, επειδή έχουν ήδη δρομολογηθεί δραστικές μειώσεις στις εκτάσεις του βάμβακος, χωρίς αύξηση άλλων δυναμικών καλλιεργειών, όπως αραβοσίτου, βιομηχανικής τομάτας, κ.λπ. Η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Σε περίληψη της μελέτης, που προοριζόταν τότε κυρίως για την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σημειώνεται: «Διαπιστώθηκε ότι κατά τη μακρά χρονική περίοδο όπου η χώρα μας ήταν απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις της κάνναβης και του λιναριού, σημειώθηκαν σημαντικότατες πρόοδοι: α) στη δημιουργία σύγχρονων ποικιλιών κάνναβης και λιναριού με υψηλές αποδόσεις, β) σε νέες τεχνολογίες απόληψης ινών κάνναβης και λιναριού οι οποίες μειώνουν κατά πολύ το βιομηχανικό κόστος, γ) στην εμφάνιση νέων προϊόντων από την επεξεργασία των στελεχών κάνναβης».
Επίσης, εξετάστηκε το νομικό πρόβλημα για την κάνναβη και προτείνεται «η νομιμοποίηση της καλλιέργειας των ποικιλιών της cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, σύμφωνα με τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς, χωρίς ωστόσο να θίγεται το γράμμα και το πνεύμα του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη προτείνεται διάταξη για την απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης, όπως ρούχων, κ.λπ.».
«Η υπεροχή των καλλιεργειών κλωστικού λιναριού και κάνναβης είναι συντριπτική έναντι του αραβοσίτου και σκληρού σίτου. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην υψηλότερη κοινοτική επιδότηση. Παρατηρούμε, ακόμη, πολύ μεγάλη υπεροχή του κλωστικού λιναριού ως προς την κλωστική κάνναβη. Ομως εδώ πρέπει να σημειωθεί:
** Ο καλλιεργητής κάνναβης, πέραν της αρχικής προσόδου, κατά την παράδοση της παραγωγής στο εργοστάσιο απολαμβάνει συμπληρωματική ενίσχυση μετά την εκκαθάριση της διαχειριστικής περιόδου, όπως τουλάχιστον συμβαίνει στο γαλλικό συγκρότημα LCDA.
** Η καλλιέργεια κάνναβης θεωρείται οικολογική (επειδή δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα και λοιπά φυτοφάρμακα).
** Η βιομηχανία επεξεργασίας κάνναβης είναι και προβλέπεται στο μέλλον να αποκτήσει σημαντική δυναμική, λόγω του ότι τα υφαντά της θεωρούνται υποαλλεργικά και επειδή δημιούργησε νέα προϊόντα (τα οποία στο παρελθόν ήταν υποπροϊόντα) που θεωρούνται επίσης υποαλλεργικά, με προοπτική μεγάλης ζήτησης.
Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι κρίνεται απαραίτητος ο ποιοτικός έλεγχος των παραγομένων ινών κάνναβης και λιναριού. Τον έλεγχο αυτό μπορεί να αναλάβει το Εθνικό Ινστιτούτο Βάμβακος του ΕΘΙΑΓΕ.
Αναδιάρθρωση
Σε νεότερο δημοσίευμά μας, την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 (http://www.enet.gr/?i= news.el.article&id=1928210), είχαμε σχολιάσει:
«Αγνωστη παραμένει η τύχη μιας ενδιαφέρουσας μελέτης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Ελλάδα με κλωστική κάνναβη. Η μελέτη, που ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της (2000), είχε γίνει με πρωτοβουλία της γενικής διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα προφανώς παραμένει σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ή έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Η εφαρμογή της ίσως να έλυνε σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, καθώς η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία ρούχων και υποδημάτων και είναι περιζήτητη από μεγάλες βιομηχανίες». Τώρα, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια αυτή.

ΠΗΓΗ : Enet.gr  -Ελευθεροτυπία