Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ζήτημα μηνών η άφιξη της κάρτας αγροτικού πετρελαίου

Ετοιμάζεται και θα υποστηριχθεί από τη δομή της Πειραιώς-ΑΤΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι τεχνικές προεργασίες για το νέο σύστημα προμήθειας φθηνού αγροτικού πετρελαίου με κάρτα για κάθε αγρότη ξεχωριστά που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αποκάλυψε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda στο τελευταίο της φύλλο, πρόκειται για το νέο "εξατομικευμένο" σύστημα για την εφαρμογή του οποίου κεντρικό ρόλο έχει αναλάβει ο όμιλος Πειραιώς-ΑΤΕ, λόγω της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει.
Εάν το νέο σύστημα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα έχουν οι παραγωγοί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013.Εάν το νέο σύστημα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα έχουν οι παραγωγοί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013.
Το τελευταίο διάστημα, διευθυντές των κεντρικών καταστημάτων ανά αγροτική περιοχή επικοινωνούν τηλεφωνικά με τοπικούς συνεταιρισμούς και δήμους και ζητούν να μάθουν ποια βενζινάδικα εξυπηρετούν το κάθε χωριό. Στη συνέχεια, καταρτίζουν μία λίστα με όλα τα πρατήρια και επικοινωνούν με τον κάθε πρατηριούχο.

Πώς θα δουλεύει το νέο σύστημα
Σκοπός είναι να μάθουν πόσοι και ποιοι είναι διατεθειμένοι να εγκαταστήσουν την ειδική υποδοχή για την κάρτα πετρελαίου των αγροτών, η οποία θα συνδέεται on-line με το σύστημα της τράπεζας και θα καταγράφει κάθε φορά την ατομική κατανάλωση από τους δικαιούχους φθηνού πετρελαίου.
Μόλις καταγράψουν τα διαθέσιμα βενζινάδικα, η νέα λίστα θα αποσταλεί στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Πειραιώς-ΑΤΕ και στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δώσουν εντολή για εγκατάσταση των μηχανημάτων και του αντίστοιχου λογισμικού.
Εάν εφαρμοστεί κανονικά το νέο σύστημα και χωρίς προβλήματα, τότε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα έχουν οι παραγωγοί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013. Τα στοιχεία από τις δηλώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τον ορισμό ενός πλαφόν κατανάλωσης, πάνω από το οποίο ο αγρότης θα πληρώνει κανονικά το πετρέλαιο.
Ωστόσο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει με τις καταναλώσεις πετρελαίου κίνησης που έγιναν από τους αγρότες καθόλη τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2013, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί.
Η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών αναζητά αυτό το διάστημα τρόπους επίλυσης τόσο του συγκεκριμένου ζητήματος όσο κι άλλων παρόμοιων μικροπροβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από την άμεση εφαρμογή της «κάρτας».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου αγροτών θα γίνει φέτος με τον ίδιο τρόπο που έγινε και πέρυσι, αφού ήδη έχει δοθεί η προκαταβολή με βάση το παλιό σύστημα.
Πηγή : agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου