Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

"Πυρά" από παντού για τον ανεφάρμοστο και διαλυτικό Νόμο περί συνεταιρισμών


Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται το σύνολο των Συνεταιρισμών της χώρας, περιμένοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τις διαλυτικές καταστάσεις που προκύπτουν απ τα νομικά κενά και τα προβλήματα εφαρμογής του Ν. 4015/2011 για τους Συνεταιρισμούς, όπως φάνηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ. Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, άσκησε δριμεία κριτική στο Ν. 4015/2011 και τόνισε την ανάγκη ενός νέου νόμου – πλαίσιο ή επαναφορά στον Ν. 2810/00.
Ήδη, ο κλάδος λειτουργεί υπό πίεση καθώς πολλοί συνεταιρισμοί αδυνατούν να προσαρμοσθούν στις σχετικές διατάξεις  εξ΄αιτίας πτυχών του νόμου τη στιγμή που η ημερομηνία παράτασης εκπνέει στις  30/6/2013.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης πανελλαδικής σύσκεψης που οργανώθηκε από την ΚΕΟΣOE σήμερα στα γραφεία της, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΚΚΕ) και του προεδρείου της  ΠΑΣΕΓΕΣ (Τ. Καραμίχας, Κ. Σκιαδάς)
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού προέβη σε ευρεία ενημέρωση σχετικά με τις επιμέρους συνέπειες που είχε ο νόμος στο συνεταιριστικό χώρο, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρότεινε την ανάγκη ενός νέου νόμου – πλαίσιο ή επαναφορά στον Ν. 2810/00. Τόνισε ότι ο νόμος δεν επέλυσε κανένα από τα προβλήματα που επεσήμαιναν εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια οι συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά αντίθετα δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, τόσο στους ίδιους τους συνεταιρισμούς, όσο και στα τραπεζικά ιδρύματα και την αγορά εν γένει.
Σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις στη σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, αλλά και από τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε: Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ φαίνεται να έχουν καθαρές θέσεις και συγκλίνουσες με τις απόψεις που εκφράζει το συνεταιριστικό κίνημα και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Αντίθετα δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστώ να γίνει κάτι τέτοιο κατά τις επαφές που θα έχουμε με τα στελέχη του. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει για μια ακόμα φορά να υπεκφεύγει και να αρνείται να λάβει καθαρή θέση.
Περιγράφοντας το πρόβλημα, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και ο γεν. Διευθυντής Παρ. Κορδοπάτης, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της οργάνωσης για μετατροπή της,  οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμες πτυχές  για το  πως ακριβώς θα γίνει αυτό!
Τα κόμματα 
Από πλευράς κομμάτων: ο βουλευτής της ΝΔ Κων/νος Κόλλιας ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις δεν θα θεραπεύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το Ν. 4015 και τάχθηκε υπέρ ενός νέου νομοθετικού πλαισίου.
 Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ειρήνη  Κατσινοπούλου,  τόνισε ότι για το κόμμα της οι συνεταιρισμοί, απαλλαγμένοι από τις αναχρονιστικές  αντιλήψεις του παρελθόντος αποτελούν την  αιχμή του δόρατος για μία νέα αγροτική πολιτική με αναπτυξιακές διαστάσεις.
 Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  Αθ. Παπαδόπουλος είπε ότι απαιτούνται τροπολογίες για την εφαρμογή του Ν. 4015, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Γκικόπουλος , επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της ΚΕΟΣΟΕ,  ζήτησε την απόσυρση του νόμου.
Αν συμφώνησαν σε κάτι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας πλαισίου που θα αναπτύσσει το συνεταιριστικό θεσμό και θα τον εδραιώνει ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
 Άτοκα δάνεια
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα διαφορετικά  σενάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με την διαδικασία αποπληρωμής της άτοκης χρηματοδότησης των οινοποιητικών συνεταιριστικών οργανώσεων  ύψους 30 εκ. €.  Για το θέμα αναλυτική ενημέρωση έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Αθ. Παπαγεωργίου.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ