Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Α Τσαυτάρης: Ο αγροτικός τομέας, με την ευρύτερη έννοια θα λάβει γύρω στα 18,6 δις ευρώ.


Ο αγροτικός τομέας, με την ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένης και της αλιείας, θα λάβει γύρω στα 18,6 δις ευρώ, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί, για μεγάλες συρρικνώσεις ή για το ότι σταματάει η υποστήριξη του αγροτικού τομέα μετά το τέλος του 2013, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη.
Η εν λόγω αναφορά έγινε την Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, στο Ζάππειο κατά την διάρκεια της παρουσίασης του «Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου προώθησης για ευρύαλα μεσογειακά είδη (τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας)» που υλοποιείται από τον ΟΠΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.
 
Όπως επεσήμανε ο υπουργός θα πρέπει να κάνουμε μια στροφή σε αυτούς τους παραγωγικούς τομείς, με την ευρύτερη έννοια, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομεία, από μια γεωργία που ήταν στοχευμένη σε ένα χαμηλότερο κόστος, σε μια γεωργία που μπορεί να έχει μερικές «δεκάρες» ακριβότερο κόστος, αλλά έχει μια εξαιρετική ποιότητα και είναι αυτό που ζητάει, είτε η μεταποιητική βιομηχανία, είτε ο καταναλωτής.
 
Επίσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για τον αγροτικό τομέα από ότι για τις υπόλοιπες πολιτικές συνοχής και πως θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην μεταποίηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
 
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού έχει ως εξής:
 
«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
 
Χαίρομαι που είμαι ανάμεσά σας στην εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση των προϊόντων, τόσο των ιχθυοκαλλιεργειών, όσο και των μεταποιητικών βιομηχανιών στο τομέα αυτό. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή κι εγώ προσωπικά ακόμα και από το βήμα της βουλής, ότι ο τομέας σας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι συμβάλλει σημαντικά, έχοντας για παράδειγμα το νούμερο ένα εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν, με την ευρύτερη έννοια, όπως είναι αυτό της ελληνικής τσιπούρας.
 
Έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε την προσπάθεια σας και θα την υποστηρίξουμε παρά το ότι ο τομέας αυτός πρόσφατα επανήλθε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χρειάστηκε να κάνουμε γρήγορα και κάνουμε πάρα πολλές κινήσεις να λύσουμε προβλήματα που χρόνιζαν, να αναδιοργανώσουμε τη διοικητική μας μηχανή, να υποστηρίξουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση στην Ε.Ε. γιατί ετοιμάζεται να κλείσει η τρέχουσα περίοδος την ώρα που διαπραγματευόμαστε την καινούργια προγραμματική περίοδο.
 
Θα ακούσατε ότι τα πράγματα στις Βρυξέλλες πήγαν σχετικά καλά. Ίσως λίγοι κατάλαβαν ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη θα ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για τον αγροτικό τομέα από ότι για τις υπόλοιπες πολιτικές συνοχές. Στη χώρα μας, το ΕΣΠΑ θα πάρει γύρω στα 16,4 δις ευρώ, ενώ ο αγροτικός τομέας, με την ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένης και της αλιείας, θα λάβει γύρω στα 18,6 δις ευρώ, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί, για μεγάλες συρρικνώσεις ή για το ότι σταματάει η υποστήριξη του αγροτικού τομέα μετά το τέλος του 2013. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο τομέας αυτός θα υποστηριχθεί, ίσως με τα ίδια αν όχι με λίγο λιγότερα ή λίγο περισσότερα κονδύλια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Εμείς έχουμε στόχο να ετοιμαστούμε και να ετοιμαστούμε σωστά.
 
Από την πρώτη στιγμή είπα ότι θα πρέπει να κάνουμε μια στροφή σε αυτούς τους παραγωγικούς τομείς, με την ευρύτερη έννοια, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομεία, από μια γεωργία που ήταν στοχευμένη σε ένα χαμηλότερο κόστος, σε μια γεωργία που μπορεί να έχει μερικές «δεκάρες» ακριβότερο κόστος, αλλά έχει μια εξαιρετική ποιότητα και είναι αυτό που ζητάει, είτε η μεταποιητική βιομηχανία, είτε ο καταναλωτής.
 
Είναι έτοιμος, δηλαδή, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτή η εξαιρετική ποιότητα, να δώσει έστω κι ένα λεπτό περισσότερο. Η τσιπούρα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί βλέπουμε ότι στις διεθνείς αγορές είναι λίγο ακριβότερη, ο κόσμος όμως την προτιμάει γιατί βλέπουν την ποιότητα που κρύβεται από πίσω. Οι προσπάθειες μας επίσης εστιάζονται στο να αναδιοργανώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και να σας ευχαριστήσω που συμμετέχετε σε αυτές τις συζητήσεις στο να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να βοηθήσουμε  σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, αύριο, μεθαύριο θα συνεχίσουν και οι επαφές του Πρωθυπουργού με συναρμόδια Υπουργεία, γιατί όπως και σε όλους τους άλλους τομείς έτσι και στον τομέα της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η αδειοδότηση, το χωροταξικό της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών κλπ., ακουμπά σημαντικό αριθμό και άλλων Υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος κλπ.
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε, να επιταχύνουμε τις διεργασίες, να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα κονδύλια της τρέχουσας, αλλά και της επόμενης περιόδου. Θέλουμε να μας βοηθήσετε σε αυτό, γιατί εσείς γνωρίζετε το πρόβλημα στη βάση του, έχετε εμπειρίες στα σχετικά θέματα. Οι εντολές που έχουμε είναι να επιταχύνουμε απλοποιώντας τις διεργασίες. Η χώρα μας περνάει μια δύσκολη συγκυρία, μια κρίση και η κατάσταση αυτή κρίσης, απαιτεί λύσεις κρίσης. Είναι κρίμα την ώρα που περνάμε κι εμείς κι εσείς αυτές τις δυσκολίες να αφήνουμε πόρους ανεκμετάλλευτους. Γι’ αυτό ας δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου και η τρέχουσα, αλλά και η επόμενη προγραμματική περίοδος να έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει τον κλάδο σας ευρύτερα, είτε αυτός είναι ο μεταποιητικός, είτε ο παραγωγικός τομέας.
 
Όπως δείχνει και η σημερινή εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος που θα σας περιγράψουν και πιο εξειδικευμένοι εισηγητές και φυσικά ο Πρόεδρος ο κ. Καλαμπόκης, οι προσπάθειες μας δεν περιορίζονται απλά στο να υποστηριχθεί το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα παρακάτω βήματα, είτε είναι βήματα μεταποιητικά, είτε είναι βήματα εξωστρέφειας, υποστήριξης και τοποθέτησης των προϊόντων μας στην αγορά, εξοικείωση της διεθνούς αγοράς  και του διεθνούς καταναλωτή στα προϊόντα μας. Εγώ ξοδεύω να «τρώω» τη μισή μου ζωή τρέχοντας από έκθεση σε έκθεση για να πάρω τους Υπουργούς Γεωργίας και να τους οδηγήσω από το χέρι και να δουν τα προϊόντα μας έτσι ώστε οι ξένοι καταναλωτές να τα καταλάβουν και να καταλάβουν αυτή την ποιότητα. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε καλά γιατί μέχρι τώρα αυτοί οι κρίκοι στην αλυσίδα ήταν ελλειμματικοί κρίκοι. Δίναμε τόσο μεγάλη έμφαση στο καθαυτό παραγωγικό κομμάτι και δίναμε λίγη έμφαση στα παρακάτω βήματα της τυποποίησης, της διακίνησης, της εξωστρέφειας, της υποστήριξης των προϊόντων αυτών στις διεθνείς αγορές κλπ. Γι’ αυτό κι επιμέναμε ακόμα και στις διεργασίες απλοποίησης που γίνονται στο πρόγραμμα single window, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να εξάγουμε προϊόντα με απλούστερο τρόπο. Δηλαδή πηγαίνοντας κάποιος μόνο σε ένα χώρο, να λύσει προβλήματα και να πάρει υπογραφές που απαιτούνται. Επιμέναμε να υπάρξουν σε αυτό το πρόγραμμα στο ξεκίνημα, πιλοτικά, δύο γεωργικά προϊόντα. Έτσι μπήκαν στο single window οι εξαγωγές των ακτινιδίων και το τυρί φέτα. Δείτε τι επιπτώσεις είχαν. Πόσο βοηθήθηκε από το πρόγραμμα αυτό η εξαγωγή ακτινιδίων στη Κίνα. Περπάτησε γρήγορα το πρόγραμμα των 40.000 τόνων, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μας ζήτησαν να το διπλασιάσουμε, να το πάμε στους 80.000 τόνους και μάλιστα στο ίδιο κανάλι, λίγους μήνες πριν, μας ζήτησαν κι άλλα φρέσκα φρούτα, όπως είναι για παράδειγμα το ελληνικό πορτοκάλι.
 
Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε ένα τέτοιο προϊόν δικό σας, ιχθυρό, όπως είναι για παράδειγμα η φρέσκια τσιπούρα, σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για να δούμε πώς κι ένα ζωικής προέλευσης προϊόν, πέραν της φέτας, θα μπορούσε γρήγορα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να εξάγεται ευκολότερα.
 
Θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τους συνεργάτες μας, όπως είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, τον κ.  Καλαμπόκη, ειδικά, ξέρω τις προσπάθειες που κάνει, δείχνει ξανά ότι χρειάζεται να δώσουμε χέρια μαζί, προκειμένου να πετύχουμε. Ζητώ να μας βοηθήσετε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά που εσείς απαιτείτε.
 
Σας ευχαριστώ πολύ».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου