Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται νέο πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησηςΘαν. Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται νέο πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη για την Κτηνοτροφία που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος για την Ελληνική Κτηνοτροφία μίλησε ο Υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΔΗΜΑΡ και τέως Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στην ομιλία του ο κ. Θεοχαρόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι για την έξοδο από την κρίση απαιτείται άμεσα σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά στην κτηνοτροφία. Τόνισε ότι αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, χρειάζεται μια μεγάλη εθνική συνεννόηση όχι μόνο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη διαδικασία της εφαρμογής της πολιτικής. Επισήμανε ότι όταν συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η διαμόρφωση της Στρατηγικής όσον αφορά το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για πρώτη φορά έγινε στη βάση ευρείας διαβούλευσης. Τονίσθηκε με έμφαση ότι η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί σε ενδεχόμενη τάση επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ. Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτέλεσε τον κλάδο ιστορικά με τον υψηλότερο βαθμό ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επισήμανε ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 για τον αγροτικό τομέα στην χώρα μας θα είναι περίπου 19,5 δις ευρώ και αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Δεν πρέπει όμως να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος, απαιτείται σχεδιασμός και κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων. Επισήμανε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινώσει το Υπουργείο το πώς θα εφαρμόσει την περιφερειοποίηση των ενισχύσεων και ποιοι κλάδοι θα επιλεχθούν για τη λήψη συνδεδεμένων ενισχύσεων. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι ενώ όλοι συμφωνούμε στον στόχο, είναι κάτι περισσότερο από ευδιάκριτη αφενός η καθυστέρηση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής της χώρας και αφετέρου η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα μετουσιώσουν σε πράξη, την εθνική αυτή αναγκαιότητα. Τονίσθηκε η έλλειψη νομοθετικών πρωτοβουλιών καθώς κανένα νομοσχέδιο δεν έχει φθάσει στην ολομέλεια της Βουλής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους τελευταίους 16 μήνες. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές και στο θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων. Έθεσε ως κύριο στόχο την μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στα κτηνοτροφικά προϊόντα και τη μετατροπή του από ελλειμματικό σε πλεονασματικό. Επισήμανε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αγροτικό πετρέλαιο κίνησης και την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου με στόχο την μείωση του αγροτικού ρεύματος. Παρουσίασε τα κυριότερα στοιχεία του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής της ΔΗΜΑΡ. Στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε με έμφαση ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ειδικά η κτηνοτροφία μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων και ξεκάθαρη στρατηγική. Στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, από καταναλωτικό σε παραγωγικό.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ