Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Με τα μάτια στην επόμενη μέρα η φετινή διαχείριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ


«Κλεφτοπόλεμος» ανάμεσα σε συνεταιριστές και μελετητές με διαιτητή το υπουργείο.


Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει το 2014, όταν απελευθερωθεί πλήρως η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δίνει η διαμάχη που ξέσπασε φέτος με το «καλημέρα» μεταξύ γεωπόνων-μελετητών και ΠΑΣΕΓΕΣ-Ενώσεων.
Με... νύχια και με δόντια οι Ενώσεις που δεν έχουν αποκλειστεί από τις πύλες πρόσβασης προσπαθούν να κρατήσουν «πελάτες», ενώ οι γεωπόνοι-μελετητές έχουν ήδη μπει στο χορό.Με... νύχια και με δόντια οι Ενώσεις που δεν έχουν αποκλειστεί από τις πύλες πρόσβασης προσπαθούν να κρατήσουν «πελάτες», ενώ οι γεωπόνοι-μελετητές έχουν ήδη μπει στο χορό.
Παραδοσιακά, η «πίτα» του ΟΣΔΕ ήταν ελκυστική, αλλά η τριετής σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic δένει τα χέρια όσων θέλουν ένα «κομμάτι».
Φέτος άνοιξε κανονικά η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ και, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ασφαλές για όποιον θέλει και έχει τη δυνατότητα να στείλει τη δήλωσή του μέσω ίντερνετ.
Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν πολλοί αγρότες χωρίς αυτή τη δυνατότητα, αρχίζουν να εμφανίζονται οι «καλοθελητές». Με... νύχια και με δόντια οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών - όσες δεν έχουν αποκλειστεί από τις πύλες πρόσβασης - προσπαθούν να κρατήσουν «πελάτες», ενώ οι γεωπόνοι-μελετητές έχουν ήδη μπει στο χορό, με το σιγοντάρισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα σεμινάρια των στελεχών του.
Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου έχει επιλέξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δηλώνοντας μεν ότι είναι παράνομες όλες οι χρεώσεις για τη δήλωση ΟΣΔΕ, από όποιον κι αν προέρχονται, προσθέτοντας όμως ότι θα καταγγείλει στο υπουργείο Οικονομικών όσους «μαζεύουν» ομαδικούς κωδικούς μέσω ίντερνετ, υπονοώντας βεβαίως τους μελετητές.
Αντιδικία στην Κρήτη
Το γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης, απαντώντας στους εκφοβισμούς του προέδρου της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέα Στρατάκη, ξεκαθάρισε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τις Ενώσεις θα διορθωθούν τυχόν λάθη που κάνουν οι παραγωγοί εάν ενεργοποιούν μόνοι τους τα δικαιώματά τους και δεν θα «κόβονται» δια παντός οι επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απευθύνεται στους παραγωγούς και τους συστήνει «να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τη διάρκεια της καταχώρησης και υποβολής των στοιχείων, όχι γιατί σε περίπτωση λάθους δε θα πάρουν ποτέ μα ποτέ ξανά επιδότηση αλλά γιατί, ίσως, υπάρξει καθυστέρηση της πληρωμής της επιδότησής τους μέχρι να διορθωθούν τα συγκεκριμένα λάθη από τις ΕΑΣ ή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, δεν τα τιμωρούμε δια παντός, αλλά τα διορθώνουμε». Στις 17 Απριλίου, ο κ. Στρατάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το θέμα, εξαπολύοντας «μύδρους» κατά όσων προσφεύγουν σε μελετητές ή κάνουν μόνοι τους τη δήλωση ΟΣΔΕ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να πει ότι κινδυνεύουν με αυτό τον τρόπο και οι επιδοτήσεις τους!
Καταγγελίες από μελετητές
Βροχή παραπόνων για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του συστήματος, δέχθηκαν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που μετείχαν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, την περασμένη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη.
Στην πλειονότητά τους οι μελετητές εξέφρασαν αγωνία – καθόσον τότε δεν ήταν γνωστό ακόμη πότε θα ανοίξει το σύστημα - για το εάν ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός, για να παραληφθούν κανονικά οι αιτήσεις, από τη στιγμή που μεσολαβεί και το Πάσχα, καθιστώντας ακόμη πιο στενά τα χρονικά περιθώρια.
Έτσι, ζήτησαν να παραλαμβάνονται από τον Οργανισμό και οι ηλεκτρονικές δηλώσεις έως τις 15 Μαΐου, όπως συμβαίνει και με τις ΕΑΣ.
Παρουσία και του μέλους του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννη Παπαϊορδανίδη, οι παριστάμενοι είδαν το σύστημα να «κολλάει» επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της επίδειξης και τόνισαν πως είναι πολύπλοκο.
Αιχμές διατυπώθηκαν, επίσης, για τον τρόπο που έχει «στηθεί» το σύστημα, αφού όπως επισημάνθηκε από συμμετέχοντα, αναγκάζει τους παραγωγούς να πέσουν, ξανά, στην αγκαλιά των ΕΑΣ. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν επικαλύψεις και θα πρέπει να πάμε για διορθώσεις στις ΕΑΣ, οι οποίες για να τις πραγματοποιήσουν ζητούν επιπλέον αμοιβή», ανέφερε χαρακτηριστικά παριστάμενος αγρότης από τη Ροδόπη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος κλήθηκε πέρυσι να πληρώσει 40 ευρώ για να διορθώσει την αίτησή του.
Καμία επιπλέον επιβάρυνση
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στέκεται σε δύο σημεία:
«1. Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.
2. Όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν δια μέσω του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης. Δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.»
Επιμέλεια: Πέλλα Λασιθιωτάκη, Λιάμης Λεωνίδας
ΠΗΓΗ : agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου