Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Χάνει σε τιμή και ποσότητα το αγελαδινό γάλα το 2013

Χάνει σε τιμή και ποσότητα το αγελαδινό γάλα το 2013

Καθοδική πορεία τόσο για τις τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός όσο και της συνολικά παραχθείσας ποσότητας καταγράφουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αν μη τι άλλο, την τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -ειδικά φέτος- και φυσικά η έλλειψη ρευστότητας.

Όσον αφορά στην τιμή το αγελαδινό χάνει έως και 3 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στην ποσότητα, που ειδικά το Φεβρουάριο μειώνεται κατά 6.000 τόνους περίπου, όπως φάινεται και στο επισυναπτόμενο αρχείο με τα στοιχεία του οργανισμού.


Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως το 2013 η κρίση στην κτηνοτροφία και συνεπώς στον κλάδο των γαλακτοκομικών «θ’ απλώσει τα δίχτυα» της ακόμη περισσότερο. Και να σκεφτεί κανείς πως σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.


Η κρίση και η ακρίβεια στις ζωοτροφές όπως ήταν φυσικό έφεραν μείωση στην παραγόμενη ποσότητα, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για τους κτηνοτρόφους, αφού έπεσαν πολλές βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν σταυλισμένα για πολλές μέρες, τους παραγωγούς να επιβαρύνονται δαπανώντας χρήματα για αγορά ζωοτροφών και φυσικά τις αποδόσεις να πέφτουν, αφού τα ζώα δεν έτρωγαν σωστά.


Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η συνολικά παραχθείσα ποσότητα αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε κατά 4 χιλιάδες τόνους περίπου σε σχέση με το 2011. Ωστόσο, αυτή η κάμψη δεν παρατηρήθηκε ως φαινόμενο και στις τιμές. Γιατί όπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κατά μέσο όρο, το 2012, σε τιμές υψηλότερες, από το 2011, κατά 2 λεπτά του ευρώ περίπου.


Αναλυτικά τα στοιχεία
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου