Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Στους δρόμους οι αγρότες

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με την αποφασιστικότητα που επέδειξε απέναντι στο απεργιακό μέτωπο των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα, προετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μέτωπο που άνοιξαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, επιχειρώντας «μπλόκα» σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό, ενώ στις Σέρρες, περισσότερα από 30 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας.

Μετά τις συγκοινωνίες, πάντως, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται κυρίως στον χώρο των αγροτών για να αποφευχθούν τα «μπλόκα», με τα οποία, όπως εκτιμάται, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να κόψουν την Ελλάδα στη μέση για να πάρει μεγαλύτερη επικοινωνιακή διάσταση η διεκδίκηση των αιτημάτων τους.


Με οδηγίες από το κέντρο, η πρώτη απόπειρα που έγινε από Λαρισαίους αγρότες τη Δευτέρα να παρατάξουν τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό που ενώνει την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ), ως πρώτο στάδιο που μπορούσε αργότερα να οδηγήσει στον αποκλεισμό, απετράπη από την Αστυνομία, η οποία έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί αιφνιδιασμός με «μπλόκο».

Η κυβερνητική εντολή που έχει μεταφερθεί στις τοπικές αρχές είναι να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και κυρίως η ΠΑΘΕ, αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, αν κάποιες ομάδες αγροτών καταφέρουν να ξεφύγουν να δοθούν αμέσως τελεσίγραφα και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, να πραγματοποιούνται οργανωμένες επεμβάσεις για να ανοίξουν οι δρόμοι.


Στηρίζει τις κινητοποιήσεις η αντιπολίτευση


Οι αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκουν στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και την τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στην γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την συκοφάντηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καταστολή».


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι «ο αγροτικός κόσμος της χώρας που εξαπατήθηκε για πολλές δεκαετίες, αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένος να μην χάσει την γη του, να μην διακινδυνεύσει την αξιοπρέπειά του και να αντισταθεί μέχρις εσχάτων σε όσους σχεδιάζουν την εξόντωσή του».


Το ΚΚΕ «χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις».


Από τις απαντήσεις που θα λάβουν θα εξαρτηθούν οι κινήσεις των αγροτών
Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν τελικά αποβούν άκαρπες οι συναντήσεις που πραγματοποιεί η 13μελής επιτροπή του Πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου τους στην Αθήνα, με προέδρους των κομμάτων. Σήμερα συναντώνται με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.


Οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό, ενώ στις Σέρρες, περισσότερα από 30 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας.




Μακεδονία

Συγκέντρωση στην εφορία και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης διοργανώνει σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2012 στις 12 το μεσημέρι η Γραμματεία της ΠΑ.ΣΥ Κοζάνης, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι ο γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ Κοζάνης, Αβράμ Εγρές κάλεσε κτηνοτρόφους και γεωργούς σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή διαμαρτυρία, για να παλέψουν όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, για: αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.


Ο κ. Εγρές ανακοίνωσε ότι οι περαιτέρω κινητοποιήσεις θα αποφασιστούν στο τέλος της εβδομάδας με σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από τις γραμματείες των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ήδη έγινε ενημέρωση για να βγουν αρχικά τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.


Από την πλευρά του το μέλος της ΠΑ.ΣΥ Λευτέρης Χαεπόλουλος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία επιβάλλει πολλά νέα βάρη, υπογραμμίζοντας πως το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες.


Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι Σερραίοι αγρότες για τις
κινητοποιήσεις τους. Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συγκεντρωθούν στο Κ. Μητρούση στις 7 το βράδυ προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Οι αγρότες μεταξύ των άλλων διαμαρτύρονται για την αυξημένη τιμή του πετρελαίου κίνησης, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 , την αύξηση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.


Μαγνησία


Στον κόμβο του Βελεστίνου, στην Παλαιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας παρατάχθηκαν από χθες το μεσημέρι 20 περίπου τρακτέρ αγροτών από την περιοχή του Δήμου Ρήγας Φεραίος. Είναι οι πρώτοι αγρότες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των αγροτοσυνδικαλιστών - κυρίως του ΚΚΕ - για αυτό το νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Τα τρακτέρ είναι σταθμευμένα χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση και οι ιδιοκτήτες τους αναμένουν τις αποφάσεις.


Όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Νικ. Αγγελής έως και αύριο Τετάρτη θα γίνει ενημέρωση αγροτών και σε άλλους αγροτικούς Δήμους (Αλμυρό, Νότιο Πήλιο κ.λπ.) προκειμένου να κινητοποιηθούν και στη συνέχεια - ανάλογα με τη συμμετοχή και διάθεση- να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η συνάντηση των αγροτοσυνδικαλιστών θα γίνει την Τετάρτη στη Νίκαια Λάρισας, όπου φαίνεται πως είναι και το «στρατηγείο» των νέων αυτών αγροτικών κινητοποιήσεων. Από τη Μαγνησία, έως χθες τουλάχιστον, ελάχιστοι είναι οι αγρότες που δείχνουν αγωνιστική διάθεση.


Στο μεταξύ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας αποφάσισε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της παρουσίας των οχημάτων στην εθνική οδό και για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση από χθες και ώρα 13.45 μέχρι σήμερα και ώρα 13.45, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400) έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ (Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης), λόγω συγκέντρωσης αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου