Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ε. Ε. Καλές προοπτικές για αροτραίες και γαλακτοκομικά, σε πτώση το κρέας

Ε. Ε. Καλές προοπτικές για αροτραίες και γαλακτοκομικά, σε πτώση το κρέας

Θετικές προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών και τα εισοδήματα έως το 2022, που έδωσε στην δημοσιότητα από τις 18 Ιανουαρίου. Αντίθετα, η οικονομική κρίση επιφέρει πτώση στην αγορά κρέατος.
Σύμφωνα με την έκθεση, βάση σειράς παραδοχών, οι βασικές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν ισορροπημένες – σε μέσο όρο - κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2012 - 2022.

Αναλυτικότερα, η έκθεση απεικονίζει σχετικά θετικές προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης και των σταθερών τιμών.

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνονται ευνοϊκές λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης της παγκόσμιας ζήτησης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός, η οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η αύξηση της προτίμησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να είναι οι κύριοι παράγοντες, τροφοδοτώντας τις εξαγωγές της ΕΕ και τη διατήρηση των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά για το τυρί και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη.

Η έκθεση για παράδειγμα βλέπει αύξηση των εξαγωγών τυριών της ΕΕ πάνω από το ένα τρίτο έως το 2022, βάση της σταθερής ζήτησης από τους κύριους προορισμούς των τυριών της ΕΕ (Ρωσία, χώρες της Μέσης Ανατολής, ΗΠΑ, κλπ.). Παρομοίως, οι εξαγωγές αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% μέχρι το 2022, σε σύγκριση με το 2011, ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης από την Κίνα, την Αλγερία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η αγορά κρέατος της ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, πληττόμενη από την τρέχουσα οικονομική ύφεση.
 
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την έκθεση (στα αγγλικά) πιέζοντας εδώ:
 

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου