Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την διάθεση γάλακτος στις λαϊκές

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την διάθεση γάλακτος στις λαϊκές

"Όπως με ενημέρωσαν από τον ΕΦΕΤ, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τις οικοτεχνικές μορφές μεταποίησης του γάλακτος σε τυρί. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι ενώ θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία γιατί είμαστε τρομερά ανισοβαρείς και ελλιπείς σε ό,τι αφορά στα ζωοκομικά προϊόντα", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στη βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
 
 
«Εάν δεν στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα και τα παράγωγά του, δηλαδή, τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα να τα συνδέσουμε με το δευτερογενή τομέα, δηλαδή, τη μεταποίηση δεν θα βγούμε από αυτά τα οικονομικά αδιέξοδα. Θα είδατε ότι εγώ έκανα και ένα βήμα πιο κάτω. Δηλαδή, να συνδέσω τον πρώτο και το δεύτερο τομέα, με τον τρίτο τομέα των υπηρεσιών και δη με τον τουρισμό, γιατί και εκεί μπορούν να υπάρχουν συνέργειες προς αμοιβαίο όφελος. Άρα, δεν χρειάζεται να επαναλάβω πως το μέλλον δεν θα είναι προς μια χαμηλού κόστους γεωργία, αλλά προς τα ποιοτικά μας προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ.
 
 
Σε λίγο θα μιλήσουμε για τη βιολογική γεωργία, που είναι άλλος ένας δείκτης ποιότητας. Με τους νέους κανονισμούς ήρθαν καινούργιες ονομασίες στα  προϊόντα: της παραδοσιακής μας γεωργίας, τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας και αναμένεται και αυτός της νησιωτικής παραγωγής.
 
 
Επομένως, είμαστε στην ίδια πλευρά και κινούμαστε στον ίδιο άξονα αυτής της προσπάθειας.
Σε ότι αφορά στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ του γεωργού και του καταναλωτή, στο πλαίσιο αυτό είναι η προσπάθεια που κάνουμε με τις λεγόμενες αγορές γεωργών, τα farmer’s markets. Όπως και εσείς σωστά επισημαίνετε, προσπαθούμε να στήσουμε πιλοτικά 3 ή 4 τέτοια σε όλη την Ελλάδα, να αποκτήσουμε εμπειρία, να δούμε πού και πώς θα εμπλακούν, ποιοι θα εμπλέκονται, ποιος θα είναι ο ρόλος των Δήμων κ.λπ.
 
 
Ήδη αυτό που λειτουργεί στην Πρέβεζα, λειτουργεί πραγματικά με τη βοήθεια του Δήμου, της Ενώσεως των Νέων Αγροτών, των καταναλωτικών οργανώσεων και άλλων. Σε λίγο, από αυτή την εμπειρία θα διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσουν αυτά, γιατί εξυπηρετούν την καρδιά του σκοπού που περιγράψατε. Δηλαδή, να έρθει κοντά και σε απευθείας σχέση ο παραγωγός με τον καταναλωτή, χωρίς όλα τα βήματα των μεσαζόντων, που, όπως και εσείς επισημαίνετε, συχνά οδηγούν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή.
 
 
Έρχομαι τώρα, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση των λαϊκών αγορών και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους. Όπως ξέρετε, στις λαϊκές επιτρέπεται να πωλούνται προϊόντα φυτικής παραγωγής, αλλά όχι ζωικής παραγωγής. Έτσι ορίζουν τα Προεδρικά Διατάγματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, παλιού Υπουργείου Εμπορίου, που διέπουν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Έγινε αίτημα να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι και να μπορούν να πωλούν στις λαϊκές αγορές τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα.
 
 
Εμείς το θεσμοθετήσαμε αυτό με το ν. 4016/2012, όπως ξέρετε και επιτρέπουμε να γίνεται αυτή η διεργασία. Πρέπει, λοιπόν, με βάση αυτό το νόμο να διαμορφωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενσωματωθούν και οι κτηνοτρόφοι με τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα στις λαϊκές αγορές.
 
 
Τι συμβαίνει όμως; Έχουμε δύο ειδών κτηνοτρόφους. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που παραδίδουν το γάλα τους για μεταποίηση. Δηλαδή, αν, για παράδειγμα, ο κ. Κεγκέρογλου έχει ένα τυροκομείο, μπορεί να του πάω το γάλα μου και να το μεταποιήσει αυτός για μένα υπεργολαβικά. Εγώ μετά μπορώ το τυρί μου που παρήχθη απ’ αυτό το τυροκομείο, το οποίο είναι αδειοδοτημένο, ελεγχόμενο, κλπ. και να το διαθέσω στη λαϊκή αγορά.
 
 
Το πρόβλημα δημιουργείται με αυτούς που δεν ακολουθούν αυτή τη διεργασία και θέλουν οι ίδιοι να κάνουν το δικό τους τυρί σε μία μονάδα, στο σπίτι τους, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή τα απαιτούμενα έγγραφα και να το πουλάνε στη λαϊκή αγορά, όπου δημιουργούνται τα προβλήματα που συζητάμε».
 
 
 
Δευτερολογία

 
«Σήμερα το πρωί συνεργαστήκαμε με  62 γεωτεχνικούς από τα σύνορα της χώρας, προκειμένου να δούμε και με τους κεντρικούς υπηρεσιακούς παράγοντες το πώς θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εικόνα της λαθραίας διακίνησης προϊόντων ή αγαθών ή σημαντικών εισροών. 
Θυμηθείτε τη μεγάλη παρέμβαση που κάναμε για τη λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων, την οποία και περιορίσαμε χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες. Δείτε πόσα τέτοια φορτία λαθραίας διακίνησης προϊόντων αρχίζουν να εντοπίζονται και όχι μόνο όταν εισάγονται. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα εντοπίσαμε φορτηγά με δικά μας προϊόντα, πορτοκάλια κακής ποιότητας, να εισάγονται στις γειτονικές χώρες και από εκεί να εξάγονται ως ελληνικά, δυσφημώντας αφάνταστα στις διεθνείς αγορές τα ελεγμένα ελληνικά προϊόντα. Και μάλιστα, αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητούμε διμερώς με τους γείτονές μας, προκειμένου να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. 
 
 
Επανέρχομαι στο θέμα των λαϊκών αγορών. Σέβομαι τις απόψεις σας, κύριε συνάδελφε, αλλά δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που έχετε για το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εμείς συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλληλοβοηθηθούμε στο κοινό έργο. 
Ενεργήσαμε, βάσει του νόμου, και δώσαμε τις εξηγήσεις που έπρεπε να δώσουμε, προκειμένου να τροποποιηθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν αυτούς που μεταποιούν το γάλα σε αδειοδοτημένα και ελεγχόμενα τυροκομεία. Είναι, όμως, δική μας η ευθύνη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας. Όπως με ενημέρωσαν από τον ΕΦΕΤ, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τις οικοτεχνικές μορφές μεταποίησης του γάλακτος σε τυρί. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι ενώ θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία γιατί είμαστε τρομερά ανισοβαρείς και ελλιπείς σε ό,τι αφορά στα ζωοκομικά προϊόντα. 
 
 
Πρέπει να προσέξουμε, πέραν του συμφέροντος του κτηνοτρόφου και παραγωγού τυριού, και την υγιεινή κατάσταση των προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σε αυτές τις λαϊκές αγορές. Πρέπει δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνονται με τον ίδιο ποιοτικό τρόπο. Ελέγχουμε και τα άλλα τυροκομεία, για να σιγουρέψουμε ότι αυτό το εξαιρετικής ποιότητας τυρί, όπως παράγεται υγιεινά από το γεωργό, θα φθάσει στα χέρια του καταναλωτή και μέσω της λαϊκής αγοράς με τον πιο κατάλληλο τρόπο: Θα πρέπει να είναι σε ψυγείο μέσα στη λαϊκή, να είναι στο αυτοκίνητό του, θα ψύχεται, θα ελέγχεται, θα φοράει γάντια κ.λπ. 
 
 
Πρέπει να διασφαλίσουμε, μαζί με το συμφέρον του παραγωγού του τυριού, και το συμφέρον και την υγιεινή κατάσταση των τροφίμων προς όφελος και του καταναλωτή. 
 
ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου