Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων


Ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής για δανειολήπτες σε οικονομική αδυναμία, επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013 και τροποποιήσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση δανείων. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά την οποία παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο πρώτος άξονας του σχεδίου αφορά τη διευκόλυνση δανειοληπτών για ενυπόθηκες απαιτήσεις και αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010.

Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Στο πρόγραμμα υπάγονται, κατά τις ίδιες πηγές, δάνεια που αφορούν στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους. Συγκεκριμένα, χορηγείται περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών με επανεξέταση στα δύπ έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό, ενώ σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας της συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει επίσης την τροποποίηση του νόμου 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, όσον αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα περιστατικά. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται» και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί.

Προβλέπονται τέλος η επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013, καθώς και η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
   
ΠΗΓΗ : agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου