Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση για το μέλλον της υδατικής πολιτικής της ΕΕ

Συνάντηση για το μέλλον της υδατικής πολιτικής της ΕΕ

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομάδες ενδιαφερομένων και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναντηθούν σε Συνέδριο στη Λευκωσία, για να συζητήσουν το μέλλον της υδατικής πολιτικής, με επίκεντρο τις προτάσεις για δράση στα πλαίσια του «Σχεδίου για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων της Ευρώπης», το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Νοεμβρίου 2012.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το «Σχέδιο» αποτελεί μια στρατηγική με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια νερού καλής ποιότητας για να καλύψει όλες τις ανάγκες των ατόμων, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο περί Υδάτων έχει ως στόχο να φέρει τα νερά της ΕΕ σε καλή κατάσταση μέχρι το 2015. Ωστόσο, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κάποιες βελτιώσεις, τα νερά στην Ευρώπη δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Απαιτείται η ανάληψη πρόσθετων δράσεων για την αντιμετώπιση παλαιών αλλά και αναδυόμενων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων της ρύπανσης του νερού, της αύξησης της άντλησης νερού για τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας και των επιπτώσεων από τις χρήσεις γης και της κλιματικής αλλαγής.

Το Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων της Ευρώπης αποτελεί την πολιτική απάντηση της ΕΕ σε αυτές τις προκλήσεις. «Το Σχέδιο δείχνει ότι έχουμε μια καλή κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και μια σταθερή βάση για την αντιμετώπισή τους με την ισχύουσα νομοθεσία. Έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να αποδώσει πλήρη οφέλη η νομοθεσία μας, τονίζοντας και ενισχύοντας καινοτόμες λύσεις στον τομέα της υδατικής πολιτικής, προς όφελος των ατόμων, του περιβάλλοντος και της οικονομίας», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος JanezPotočnik.

Ο Σοφοκλής Αλετράρης, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι: «Η Κυπριακή Προεδρία στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία της Επιτροπής να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το Σχέδιο και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διαμορφώσει και να προωθήσει στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος του Δεκεμβρίου πρόταση για σχετικά Συμπεράσματα Συμβουλίου, παρά τα παρά πολύ στενά χρονικά όρια που υπάρχουν.»

Στο Συνέδριο θα γίνει συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεων πολιτικής του Σχεδίου. Τα κύρια θέματα προς συζήτηση θα είναι:
  • Χρήση γης και τρωτότητα της οικολογικής κατάστασης των νερών
  • Υποδομή για τα νερά και τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσής τους
  • Αποδοτική χρήση του νερού στην ΕΕ, ειδικά για το υδατικό ισοζύγιο, την κατανομή, τη χρήση και την ανάκτηση του κόστους του νερού
  • Διεθνείς διαστάσεις της υδατικής πολιτικής
  • Οριζόντιες λύσεις για την προώθηση των στόχων της υδατικής πολιτικής της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοσελίδα του Συνεδρίου για το Σχέδιο της ΕΕ για τα Νερά:
http://www.euwaterblueprintconference.eu/about-conference

Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο για τηΔιαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων της Ευρώπης:
http://ec.europa.eu/environment/water/blueprint/index_en.htm

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Σχέδιο για τηΔιαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων της Ευρώπης:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-866_en.htm

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου