Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με την Π.Ε.Ν.Α. στο ΥΠΑΑΤ για τις αγροτικές αγορές .











                                    
                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                
                                 ΠΡΕΒΕΖΑ 1 / 11 / 2012

Σημαντική  συνάντηση για τις αγροτικές αγορές (farmers market ) είχε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών Π.Ε.Ν.Α. με τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κύριο Αθανάσιο Τσαυτάρη στο ΥΠΑΑΤ . Στο κλιμάκιο  της Π.Ε.Ν.Α. συμμετείχαν  ο πρόεδρος και  γενικός γραμματέας  κύριοι Γιαννόπουλος Βασίλης  και Πολυμενάκος  Λεωνίδας  αντίστοιχα  καθώς και   οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Ν.Α από την  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός , Κώστας Τζίμας και από Ε.Ν.Α. Λακωνίας  και ο Δημήτρης Σταματάκος . Η Π.Ε.Ν.Α. ενημέρωσε τον κύριο Τσαυτάρη   εν όψη της διαβούλευσης  που γίνετε για την θεσμοθέτηση  των αγροτικών αγορών  (farmers market ) και για τον τρόπο  με τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν  οι αγροτικές αγορές φέρνοντας για παράδειγμα την πειραματική αγροτική αγορά που λειτουργεί από την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας εδώ και 4 περίπου μήνες στην πόλη της Πρέβεζας αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει . Ο κύριος Γιαννόπουλος  τόνισε  οι αγροτικές αγορές πρέπει να  είναι ανεξάρτητες και  οργανωμένες από τους συμμετέχοντες παραγωγούς με εκλεγμένη διοίκηση αλλά και με  την συμβολή  της δημοσιάς διοίκησης τόσο στον έλεγχο αλλά και στην έκδοση της άδειας συμμετοχής .    
Ο κύριος Πολυμενάκος  επισήμανε   την προσπάθεια της Π.Ε.Ν.Α.  στην αναδιοργάνωση και καλύτερη προώθηση των αγροτικών προϊόντων  μέσα από τις αγροτικές αγορές – δημοπρατήρια   αλλά και την ενίσχυση  της  ρευστότητας  που χρειάζονται οι  νέοι   αγρότες  στην δύσκολη  στιγμή  που περνά η πατρίδα μας .
Ο Λεωνίδας Ραβανός  πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας αφού έκανε αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας της πειραματικής αγροτικής αγοράς  ενημέρωσε τον  κύριο Τσαυτάρη  για την μεγάλη απήχηση που είχε στους δημότες της Πρέβεζας τονίζοντας  ότι λειτούργησε ο υγιείς ανταγωνισμός βλέποντας  τις τιμές να πέφτουν  . Αναφέρθηκε  επίσης σε όλα τα προβλήματα  που έχουν προκύψει  λέγοντας παράλληλα την στήριξη  της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Πρέβεζας ) και της Περιφέρειας Ηπείρου  (Περιφερειακή ενότητα  Πρέβεζας) στην  πειραματική προσπάθεια της Ε.Ν.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  ενημέρωσε τον κύριο Τσαυτάρη ότι μέσα από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Νέοι Ορίζοντες και στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ
της Περιφέρειας Ηπείρου οπού και συμμετέχει με την πρόταση για δημιουργία  αγροτικής αγοράς θα στελεχώσει και θα  εκπαιδεύσει  νέους ανέργους αλλά και νέους αγρότες  με στόχο την αναβάθμιση  του αγροτικού επαγγέλματος και την καλύτερη προώθηση των αγροτικών προϊόντων μέσα από την αγροτική αγορά  αλλά και την αναβάθμιση  της αγροτικής επιχειρηματικότητας  .     
Ο Κώστας Τζίμας εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας    αναφέρθηκε στην ταυτοποίηση των προϊόντων λέγοντας   ότι   με την αγροτική αγορά  εξαλειφθήκαν το βάπτισμα και οι ελληνοποιήσεις  των τοπικών προϊόντων  αφού οι καταναλωτές   αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς και χωρίς μεσαζόντες. 




Ο Δημήτρης Σταματάκος    εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α. Λακωνίας   είπε ότι για την καλύτερη λειτουργία των αγροτικών  αγορών    πρέπει να  οργανωθούν  μέσα στις Περιφερειακές ενότητες  . Η Π.Ε.Ν.Α. επισήμανε επίσης  την ανάγκη να μπορούν να πωλούνται μέσα από τις αγροτικές αγορές  (farmers market )    τόσο τα κτηνοτροφικά  και τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα ώστε όλοι οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέσουν  τα προϊόντα τους  .

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κύριος Αθανάσιος Τσαυτάρης  είπε ότι  έχει ανακοινώσει την θεσμοθέτηση των αγροτικών αγορών (farmers market )   ενώ   βρίσκετε ήδη  σε διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία  , έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις προτάσεις της Π.Ε..Ν.Α και τόνισε  ότι με την συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να   πετύχουμε  το καλύτερο αποτέλεσμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα .         









Επικοινωνία  6974111252                                                     Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας

Facebook : ena nomou evezas                                                         Ο Πρόεδρος

URL: enaprevezas.blogspot.com                                             ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ

Email : enaprevezas @yahoo.gr                                                       Ο Γραμματέας
                                                                                                 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου